Alzheimer: Riziko vzniku snižuje běžná vakcína

Před vznikem Alzheimerovy choroby vás může uchránit obyčejné očkování proti chřipce
  |   zajímavost

Tento druh degenerativní mozkové choroby je jedním z těch nejčastějších. Mezi její symptomy patří mimo jiné i ztráta paměti a změna chování. Často vyústí až v úplnou ztrátu soběstačnosti. Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žádný lék, je tedy potřeba pro její prevenci udělat maximum.

Tento druh neurologického onemocnění způsobuje postupné odumírání mozkových buněk, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Je to ta nejčastější forma demence, která se projevuje zejména negativním vlivem na myšlení a sociální schopnosti daného člověka.

Alzheimer postihuje zejména starší pacienty, vznik nemoci u lidí mladšího věku ale není vyloučen. Mezi prvotní příznaky této nevyléčitelné nemoci patří zapomínání nedávných událostí, ale i neschopnost provádět běžné úkony. Později se přidávají i změny osobnosti a chování, mezi které patří apatie, deprese, změny nálad a další.

Tuto formu demence sice nelze vyléčit, je ale možné pomocí správné léčby značně zpomalit její průběh, je proto nutné si dávat pozor na to, jestli se u vás nebo u vašich blízkých neobjevily symptomy této nemoci.

Vakcína proti chřipce

Mezi rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této choroby, patří mimo jiné i obezita, nedostatek fyzické aktivity, kouření a nezdravá strava. Jejímu vzniku tedy předchází pravidelná fyzická aktivita, vyvážený jídelníček a zbavení se zlozvyků.

Podle nových výzkumů vám ale s prevencí Alzheimerovy choroby může pomoci i obyčejná vakcína proti chřipce. Zatím ale není jasné, jestli vzniku nemoci předchází vakcína jako taková, nebo skutečnost, že zabraňuje vzniku infekce v těle.

Vědci pomocí studie zjistili, že u lidí očkovaných proti chřipce je zhruba o 40 % menší riziko vzniku tohoto typu demence.

Zdroj: IOS Press Content Library, Mayo Clinic, Medical News Today

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Na vině může být i to, jak spíte

Klíčová slova: