Covid: Jak účinně předejít dlouhému trvání nemoci či jak se jí zcela vyhnout?

K tomu, aby vaše nákaza covidem neměla dlouhého trvání vám pomůže očkování
  |   zajímavost

Konec pandemie je stále v nedohlednu a symptomy původního koronaviru a jeho nových variant všichni známe téměř nazpaměť. To samé platí i o tom, jak přesně se chtánit před nakažením se tímto nebezpečným virem. Jak se ale můžeme vyhnout dlouhému trvání nákazy?

Nejúčinnějším způsobem, jak se vyhnout dlouhému trvání nákazy, je samozřejmě jí zcela předejít.

Podle webu Světové zdravotnické organizace (WHO) je k tomu, abyste snížili pravděpodobnost nákazy koronavirem důležité dodržovat následující doporučení, mezi které patří:

  • Dodržujte veškerá pandemická opatření
  • Udržujte si od ostatních lidí rozestup nejméně jeden metr
  • Noste roušku, samozřejmě tam, kde je nošení roušky povinné, ale i pokud se ocitnete v těsné blízkosti většího počtu lidí na místě, kde její nošení povinné není
  • Vyhněte se místům, kde se shromažďuje velké množství lidí
  • Myjte si častěji ruce, nejlépe teplou vodou a mýdlem

Dalším doporučením, které na svém webu uvádí WHO a které je zároveň i způsobem, jak se vyhnout dlouhému trvání nemoci, pokud se nakazíte je vakcinace.

Podle Mayo kliniky jsou lidé, kteří prošli alespoň dvěmi dávkami očkování jedna více chráněni proti nákaze virem, ale také je u nich mnohem menší pravděpodobnost, že budou mít vážné příznaky.

„U plně očkovaných lidí, kteří se nakazí koronavirem je mnohem menší pravděpodobnost, že bude průběh jejich nákazy vážný, než u lidí, kteří očkovaní nejsou. Symptomy můžete pociťovat i pokud jste plně naočkovaní, ale ve vetšině případů bodou mnohem méně vážné,“ uvádí na svém webu Mayo klinika.

Klinika na svém webu dále připomíná fakt, že i plně oškovaní lidé se i přes vytvořené protilátky mohou nakazit koronavirem a doporučuje tak nošení masky a dodržování dalších ochranných opatření i pokud jste podstoupili očkování.

Zdroj: World Health Organization, Mayo Clinic

KAM DÁL: Omikron můžete spolehlivě poznat i podle symptomu na kůži.

Klíčová slova: