Máte problémy s trávením? Je možné se jich zbavit rychle a efektivně

S trávicími problémy vám může pomoci např. i zařazení oříšků a semínek do vašeho jídelníčku
 

Každý z nás už někdy zažil nějaké ty trávicí problémy, jakými jsou např. pálení žáhy, nadýmání a podrážděný žaludek. Tyto symptomy sice za nějaký čas odezní, ale při častějším výskytu nám mohou velmi znepříjemnit život. Naštěstí se jich ale můžeme účinně zbavit.

Připravili jsme si pro vás několik tipů a triků, jak se vypořádat s trávicími problémy.

Průmyslově zpracované potraviny

Typický jídelníček většiny lidí se skládá z nasycených tuků a přidaných potravinářských látek, tyto potraviny jsou jedním z hlavních rizikových faktorů při vzniku trávicích potíží.

Studie ukazují, že přidané látky včetně glukózy, soli a dalších chemikálií zvyšují zánětlivost v těle, a tak mohou vést k mnohým onemocněním trávicího traktu.

Navíc se ve většině druhů průmyslově zpracovaných potravin nachází i "nezdravý" druh tuku. Jde o tzv. trans tuky, které nepřispívají jen k trávicím problémům, ale jsou také jedním z rizikových faktorů vzniku různých srdečních onemocnění.

Vláknina

Většina z nás má jako látku, která nám s trávením pomůže, zafixovanou vlákninu. Skutečně je to tak, dokonce existuje více druhů vlákniny a každý z nich nám s trávením pomáhá jiným způsobem.

Rozpustná vláknina nám pomáhá se cítit sytě a zajišťuje tak, že se nepřejíme, a zároveň také pomáhá s vyprazdňováním. Nerozpustná vláknina na druhou stranu dokáže trávicí trakt pořádně pročistit.

Rozpustnou vlákninu obsahují:

  • vločky
  • luštěniny
  • ořechy

Nerozpustnou vlákninu najdete v:

  • zelenině
  • celozrnném pečivu.

Studie potvrdily, že nám vláknina může pomoci s prevencí určitých nepříjemných onemocnění trávicího traktu, jako jsou např. žaludeční vředy, reflux, hemoroidy a syndrom dráždivého tračníku.

Zdravé tuky

Zaručeně vám také pomůže do vašeho jídelníčku přidat tuky, ale jen ty zdravé, tedy nenasycené, jakými jsou i omega-3 mastné kyseliny. Jsou totiž nutné k tomu, abyste se po jídle cítili plní, nepřejídali se a nezatěžovali tak svůj trávicí systém. Jsou také nezbytné k absorbci živin z přijaté potravy.

Studie také dokazují, že se díky konzumaci tohoto druhu tuků můžete vyhnout onemocnění střev, jakým je např. ulcerózní kolitida.

Hydratace

Je doporučeno vypít 1,5 až 2 litry vody za den, abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím. Nedostatečná hydratace těla může způsobit mimo jiné i zácpu.

Pokud ale intenzivně cvičíte, tak byste měli doporučené množství navýšit.

S dodáním dostatečného množství tekutin do vašeho těla vám mohou pomoci i některá jídla. Potraviny, jako je např. cuketa, okurka, celer, rajčata atd., obsahují velké množství vody a brání tak dehydrataci.

Jezte pomalu

Pokud budete s jídlem pospíchat a dostatečně jednotlivá sousta nerozkousáte, tak si zaděláváte na zdravotní problémy. V ústech bychom totiž měli jídlo rozmělnit co nejvíce, aby bylo pro távicí enzymy snadné ho dále rozložit.

Studie dokazují, že pokud jídlo v ústech dostatečně nerozžvýkáte, vede to i k nedostatečné absorpci živin z konzumované potravy.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Tom Hanks, Salma Hayek a další celebrity trpí nevyléčitelnou nemocí. Nevzdali to a inspirují miliony.

Klíčová slova: