Mrtvice: S prevencí pomůže oblíbený druh sušeného ovoce

Jedním z příznaků mrtvice mohou být i závratě
  |   zajímavost

Tento nebezpečný zdravotní stav může skončit fatálně nebo mít vážné následky. Při mrtvici je nutné jednat okamžitě, proto je dobré vědět, jak přesně se tento nebezpečný stav projevuje, a ihned jednat. Naštěstí mu ale lze alespoň do určité míry předejít.  

Mrtvici může způsobit přerušení proudění krve do určité části mozku nebo jeho omezení. Mozkové buňky začínají při tomto nebezpečném zdravotním stavu velmi rychle odumírat, což může vést k závažným zdravotním komplikacím. Je tedy nutné vědět, jakými symptomy se mrtvice projevuje.

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • paralýza obličeje, ruky nebo nohy
  • ztráta citu v obličeji, ruce nebo noze
  • problém s mluvením a porozuměním druhým
  • bolesti hlavy
  • náhlé zhoršení zraku
  • ztráta rovnováhy

V momentě, kdy se tyto symptomy projeví, na nic nečekejte a okamžitě přivolejte lékařskou pomoc. V případě vzniku mrtvice jde totiž o minuty. Včasným přivoláním záchranky můžete někomu nejen zachránit život, ale také předejít doživotním následkům.

Mezi rizikové faktory mrtvice patří mimo jiné i nadváha, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace alkoholu a užívání ilegálních látek. Vyšší riziko vzniku tohoto akutního stavu mají také muži a osoby starší 55 let. Zejména ti lidé, které tyto rizikové faktory ovlivňují, by se tak měli zaměřit na prevenci mrtvice.

Předcházet tomuto stavu můžete nejlépe pomocí celkového zdravého životního stylu, do kterého mimo jiné patří i vyvážený jídleníček, dostatek fyzické aktivity a skoncování se zlozvyky.

S prevencí mrtvice vám ale pomůže i pravidelná konzumace jednoho oblíbeného druhu sušeného ovoce. Řeč je o sušených meruňkách, jak na svém webu uvádí Americká kardiologická asociace. Jedním z rizikových faktorů vzniku mrtvice je také vysoký krevní tlak, který nám pomáhá snížit dostatečný příjem draslíku. Pouhých 128 g sušených meruněk nám dodá zhruba 32 % doporučené denní dávky draslíku.

Zdroj: Mayo ClinicAmerican Heart Association

KAM DÁL: Demence: Nemoc může způsobit i určitý druh ryb.

Klíčová slova: