Omicron: Díky tomuto příznaku poznáte novou mutaci koronaviru okamžitě

Jedním z příznaků nové varianty covidu je i chraplavý hlas
  |   zajímavost

Varianta koronaviru, která nahání strach lidem téměř po celém světě. Omicron má celou řadu specifických příznaků, které se již podařilo specifikovat. Jeden ze symptomů této nemoci na sobě ale můžete pozorovat ještě předtím, než budete nemocní.

Díky podrobnému pozorování příznaků u lidí, kteří se novou variantou koronaviru nakazili, jsme byli schopni určit, jaké typy příznaků této nemoci se objevují téměř v každém případě.

Lékaři odhalili dokonce i jeden symptom, který můžeme slyšet ještě předtím, než se objeví ty ostatní. Jedním z příznaků koronavirové varianty Omicron je totiž i chraplavý hlas, který se u lidí často objevuje jako první symptom nákazy.

Tato varianta coronaviru se podle lékařky Angelique Coetzee, která variantu Omicron objevila, projevuje mimo jiné bolestí svalů, únavou, nočním pocením a bolestí v krku. Vědci, kteří se poté novou variantou covidu zabývali, ale stanovili, že má pět hlavních příznaků, kterými jsou rýma, bolest hlavy, únava, kýchání a bolest v krku.

Pokud tedy na sobě zpozorujete, že začínáte chraptit a později i některé z dalších výše uvedených příznaků, doporučujeme okamžitě kontaktovat vašeho praktického lékaře.

Dobrou zprávou ale je, že varianta Omicron je sice mnohem nakažlivější než varianty předchozí a velmi rychle se tak šíří, ale podle dosavadních dat není našemu zdraví tolik nebezpečná. Lidé s touto variantou koronaviru nejsou tak často hospitalizováni a také u této varianty nedochází k tolika úmrtím.

Jak se nákaze vyhnout?

Je velmi důležité i nadále dodržovat veškerá hygienická pravidla, tedy mýt si ruce vždy teplou vodou a mýdlem, dávat si ruku před pusu, když kýcháme či kašleme, abychom případně nenakazili ostatní atd.

Doporučuje se také pravidelně čistit místa či předměty, kterých se často dotýkáme, dezinfekčním sprejem, jde tedy především o telefon, který bychom měli očistit hned, jak přijdeme domů, a např. také o kliky u dveří.

Dále je také samozřejmě nutné nosit roušku dle aktuálních vládních nařízení, ale třeba i venku, když se nacházíme v těsné blízkosti velkého počtu lidí.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Držet dietu nestačí. Záleží také na tom, jak spíte.

Klíčová slova: