Onemocnění kloubů: Těmto potravinám je lepší se vyhnout, abyste zbytečně netrpěli

Bolestivé záchvaty dny mohou způsobovat dokonce i mořské plody
 

Jednou z forem zánětlivého onemocnění kloubů je i dna. Lidé, kteří touto nemocí trpí, pociťují náhlou, téměř nesnesitelnou bolest a otékání kloubů po celém těle. Naštěstí jí ale lze předcházet a nebo dokonce i zmírnit její příznaky. Stačí jen upravit jídelníček.

Pacientům trpícím touto nemocí způsobuje náhlé záchvaty bolesti vysoký obsah kyseliny močové v těle. Tento stav může být výsledkem trávení určitých typů jídel, kterým je radno se vyhnout.

Je to způsobeno tím, že tyto potraviny obsahují vysoký obsah purinů, což je látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha běžných jídlech.

Při trávení těchto látek v těle vzniká kyselina močová. To ale pro zdravého člověka není žádný problém. Pokud tedy netrpíte nějakým druhem zánětlivého onemocnění kloubů, tak se potravinám s puriny vyhýbat nemusíte. Tělo zdravého člověka umí kyselinu močovou vyloučit. Problém nastává pouze u lidí, kterým to jejich zdravitní stav neumožňuje.

Studie dokazují, že lidé, kteří trpí dnou, nejsou schopni přebytečnou kyselinu močovou z těla vyloučit jako zdraví jedinci.

Pokud tedy tito lidé konzumují potraviny bohaté na puriny, tak v jejich těle může dojít k nahromadění kyseliny močové a tento stav je poté zodpovědný za bolestivé záchvaty kloubů po celém těle.

Jaké potraviny z jídelníčku vyřadit?

K tomu, abyste se vyhnuli záchvatům dny, je ideální ze stravy odstranit ty potraviny, které obsahují více než 200 mg purinů na 100 g.

Pokud u vás budou záchvaty přetrvávat, je nutné odstranit i jídla, která mají střední obsah purinů, tedy 150 – 200 mg purinů na 100 g.

Partří mezi ně zejména:

  • Orgány: mozek, ledviny, slinivka a další
  • Mořské plody: např. krevety, humři a mušle

  • Divoká zvěř: jelen, bažant a další
  • Ryby: mimo jiné i makrela, tuňák a treska jednoskvrnná
  • Sladké nápoje: zejména limonády s vysokým obsahem cukru a různé druhy šťáv
  • Přidané cukry: dokonce jde i o "zdravá" sladidla, jako je např. med nebo agáve
  • Kvasinky: kynuté pečivo, lahůdkové droždí, pivovarské kvasnice

Co naopak do stravy zařadit

Bez starostí si můžete pochutnat na všech potravinách, které mají nízký obsah purinů, tedy méně než 100 mg purinů na 100 g.

Toto jsou některé z nich:

  • Ovoce: Jedná se o všechny druhy ovoce. Některé druhy, jako např. třešně, mohou dokonce našemu tělu pomoci bolestivým záchvatům zabránit, dokazují to výzkumy.
  • Zelenina: Do vašeho jídelníčku můžete zařadit jakýkoliv druh zeleniny, včetně brambor a listové zeleniny.
  • Luštěniny: Bez obav můžete konzumovat všechny druhy luštěnin.
  • Mléčné produkty: Pro pacienty trpící dnou jsou nejprospěšnější mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.

  • Ořechy: Nízkým obsahem purinů se vyznačují i všechny ořechy a semena.
  • Nápoje: Zelený čaj a káva
  • Byliny a koření: Veškeré byliny a koření můžete zařadit do jídelníčku.
  • Rostlinné oleje: Mimo jiné kokosový, olivový, lněný a řepkový

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Tyto sýry si můžete bez výčitek dopřát i na dietě. Po těchto pochoutkách nepřiberete.


Životní styl

Hobby