Rakovina prostaty: Proč je tak nebezpečná a jak ji poznáme?

Je velmi důležité rakovinu prostaty odhalit co nejdříve, protože se pomocí lymfatických uzlin rychle šíří do ostatních orgánů
 

Počty přeživších, kteří překonali rakovinu, se během pandemie začaly snižovat. Lidé totiž záměrně vynechávali pravidelné kontroly a někteří z nich tak nemoci nepodchytili včas. Brzké odhalení propuknutí rakoviny je přitom klíčové, a to zvláště u agresivních typů této nemoci, jakým je i rakovina prostaty. Existují ale určité příznaky, které vám vznik této nemoci prozradí.

Lidé měli během pandemie strach chodit na různé druhy preventivních vyšetření a to by mohlo v následujících letech znamenat velké problémy pro jejich zdraví.

U většiny nemocí se totiž jejich brzké objevení rovná větší šanci na rychlé uzdravení. To platí zejména u rakoviny prostaty, která je označována jako velmi „agresivní“. Má totiž schopnost se rychle šířit.

Pomocí lymfatických uzlin rychle napadá i ostatní orgány. U tohoto druhu rakoviny je tedy obzvláště důležité na ni přijít včas. Rakovina prostaty je u mužů druhým nejčastějším typem rakoviny, tím prvním je rakovina kůže.

Problémy s močením

Pokud máte problémy s močením, měli byste se mít na pozoru. Tento druh potíží většinou znamená, že není něco v pořádku s vaší močovou trubicí. Příčinou těchto problémů může být právě i rakovina prostaty.

Nemoc se mimo jiné projevuje nutkáním chodit v noci často na toaletu. Tento stav se odborně nazývá nykturie.

Studie dokazují, že nykturie je často také vedlejším účinkem radiační léčby. Podle získaných dat se vyskytuje zhruba u 25 % pacientů, kteří trpí rakovinou prostaty.

Tento stav u pacientů tedy vzniká buď kvůli radiační léčbě, které jsou vystavení, nebo kvůli nádoru, který vyvíjí tlak na močovou trubici.

Nykturie se jako symptom rakoviny prostaty objevuje, zejména když už nádor dosahuje určité velikosti, tedy v pozdějších fázích onemocnění. Časté noční močení tedy může znamenat, že potřebujete okamžitou léčbu.

„Tento druh rakoviny je ze začátku téměř bez příznaků, ty se objeví až v mometě, kdy nádor vyroste natolik, že tlačí na močovou trubici, která odvádí moč z močového měchýře,“ uvádí na svém webu národní zdravotní organizace.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vitamín D: Jak poznat, jestli ho máte dostatek? Je nesmírně důležitý pro naši imunitu a zdraví kostí.