Rakovina střev: Riziko jejího vzniku zvyšuje dokonce i jen jeden alkoholický nápoj denně

Riziko vzniku rakoviny střev zvyšuje dokonce i konzumace 10 g ethanolu denně
  |   zajímavost

S vyšší pravděpodobností vzniku některých vážných onemocnění si většina z nás spojí pouze nadměrnou konzumaci alkoholu. Specialisté ale varují dokonce i před konzumací jednoho alkoholického nápoje denně. Dokonce i tak malé množství alkoholu totiž může zvyšovat riziko vzniku rakoviny střev.

V České republice každý rok onemocní rakovinou střev zhruba 6 000 nových pacientů, nejčastěji se jedná o muže, jak uvádí SZÚ.

Rakovina střev, která se odborně nazývá kolorektální rakovina, vzniká na vnitřní výstélce střev. Vzniku rakoviny střev můžete ale naštěstí do určité míry předejít dodržováním zdravého životního stylu a vyhýbáním se některým zlozvykům, ale také pravidelným kolonoskopickým vyšetřením, jak se můžeme dozvědět na webu Cancer Council.

Každý pacient starší 50 let má jednou za 10 let nárok na kolonoskopické vyšetření. Při kolonoskopii totiž lékaři na stěně našich střev mohou poměrně jednoduše objevit a následně i odstranit výrůstky zvané polypy, které mohou vzniku rakoviny střev předcházet.

Tento typ rakoviny patří mezi ty nejčastější typy této nemoci a vyskytuje se především u lidí starších 50 let, to ale neznamená, že se nemůže objevit u lidí mladší věkové kategorie. Mimo vyšší věk totiž existuje ještě celá řada rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku tohoto druhu rakoviny

Rizikové faktory

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny střev, patří:

  • zánětlivé onemocnění střev
  • nadměrná konzumace červeného masa
  • výskyt rakoviny střev v rodině
  • polypy ve střevech
  • nadváha a obezita
  • kouření tabákových výrobků
  • předchozí diagnóza rakoviny tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva a alkohol

Riziko vzniku rakoviny střev může zvyšovat mimo jiné i pravidelná konzumace alkoholických nápojů, dokonce se ani nemusí nutně jednat o jejich nadměrné množství. Pravděpodobnost vzniku tohoto druhu rakoviny totiž zvyšuje dokonce i pouhý jeden alkoholický nápoj denně.

Riziko vzniku rakoviny střev zvyšuje dokonce i konzumace 10 g ethanolu denně, a to o 7 %. Alkoholické nápoje obsahují průměrně 14 g ethanolu.

Pravidelná konzumace alkoholu mimo jiné také podporuje růst špatných bakterií v našem střevě,  které mohou mít za následek nadýmání, nepříjemnou bolest, ale i další příznaky. Alkoholické nápoje se z našeho žaludku přesouvají do tenkého střeva a odtud do krevního oběhu. V tenkém střevě ale může mimo jiné také způsobit zánět sliznice, což se může nejen projevovat silnou bolestí, ale také vyústit ve vředy.

Alkohol, který konzumujeme, může navíc už ve fázi, kdy se dostane do našeho žaludku, zvýšit produkci žaludečních kyselin, a tím způsobit nepříjemný reflux jícnu neboli pálení žáhy.

Prevence vzniku rakoviny střev

Vzniku rakoviny střev naštěstí můžete alespoň do určité míry předejít. Důležité je se zaměřit na vyvážený jídelníček s vysokým obsahem ovoce a zeleniny a omezit konzumaci červeného masa a průmyslově zpracovaných masných výrobků.

Ideálně bychom se také měli vyhýbat nejrůznějším zlozvykům, jako je kouření či pravidelná konzumace alkoholických nápojů a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost.

Zdroj: Cancer CouncilMayo Clinic, SZÚ

KAM DÁL: Studené ruce a nohy mohou být příznakem zdravotních problémů.

Klíčová slova: