Toxické koupání: Tady do vody raději nelezte!

Na Slapech zůstaňte raději v lodičce...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve Středočeském kraji se množí místa, kde je koupání zapovězeno. Pokud nechcete skončit s vyrážkou, rozhodně sledujte stav vody. Která koupaliště raději objet obloukem? 

Se stále vyššími letními teplotami roste bohužel i množství vodních ploch, kde není radno se namočit. Kritická sitauce je hned na několika místech na východ od Prahy, ale i jinde. Vyhněte se všem opravdovým nebezpečím! 

Kam nejezdit? 

Krajská hygienická stanice, která průběžně sleduje stav vody koupališť a jiných vodních ploch, kde si lidé rádi zaplavou, varuje před těmito lokalitami:

  • Přírodní nádrž Písník Bakov nad Jizerou. Voda je zde opravdu toxická. Hovoří se o masovém výskytu sinic. 
  • Jezero Lhota vzniklo po odtěžení štěrku a přestože tyto vody jsou často průzračné, pro Lhotku to neplatí. Voda se hygienikům nezdá podle barvy ani podle zápachu. 
  • Přírodní koupaliště Vyžlovka na tom není o nic lépe. Koupání se nedoporučuje.
  • Proboštská jezera jsou velká a krásná, ale pokud si je chcete užít, bude lepší nafouknout člun a sami se ve vodě moc nemáčet.

  • Tak trochu zelená voda vás čeká v Říčanech u rybníka Jureček.

  • Slapy - Županovice jsou dalším místem, kde bude lepší zůstat se jen opalovat.

  • Na pozoru se mějte i na Nymbursku na jezeře Ostrá, kde je zvýšená hodnota nežádoucího chlorofylu. 

Co vám hrozí?

Vysoká koncentrace sinic ve vodě je krajně nebezpečná. Nejen pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou, ale pro úplně všechny. Pokud se vám voda dostane do úst, připravte se na střevní problémy, možná i žloutenku typu A! Pokud jde jen o kůži, prvním stupněm je vyrážka, která pekelně svědí.

Může však dojít i k celkové otravě těla, ze které se lidský organismus dostává opravdu dlouho. Nepříjemný je ve vodě také výskyt mikroskopických hub a plísní, které vyvolávají mykózy. Záněty spojivek pak hrozí všem, kteří nejsou zvyklí na jinou vodu než tu pitnou.