Chléb vám může vydržet čerstvý mnohem déle, stačí ho jen jinak skladovat

Nejdéle vám vydrží kváskový chléb
  |   zajímavost

Chléb je oblíbenou pochutinou už po staletí. Pokud máte problém, že z každého bochníku část vyhazujete, nejspíše ho špatně skladujete. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak jeho trvanlivost až několikanásobně prodloužit.

Je asi jen málo lidí, kteří by do svého jídelníčku jednou za čas nezařadili měkoučký a křupavý chléb. Hodí se ke snídani, jako příloha k obědu a dokonce i jako lehká večeře, navíc s ním můžete vytvořit hotové delikatesy.

Dokonce i bochník chleba s perfektně křupavou kůrkou má jednu slabinu, a tou je jeho krátká trvanlivost.

Pokud se právě z tohoto důvodu vyhýbáte pochutnání si na této tradiční delikatese, nezoufejte. Stačí jen chleba lépe skladovat a vydrží vám až několikrát déle.

Důležité je uvědomit si, že vše, co obsahuje velké množství tuku, který v jídle funguje jako konzervant, nám vydrží čerstvé mnohem déle než typy jídel, které tuk neobsahují.

Některé druhy chleba, které obsahují máslo nebo vejce (jako například banánový chlebíček), nám vydrží mnohem déle než ty druhy bochníků, kde máslo ani vajíčka nenajdeme.

Jaký chléb si vybrat?

Pokud chcete prodloužit životnost vašeho chleba, je důležité začít už s jeho výběrem, některé druhy totiž vydrží mnohem déle než jiné. Tou nejlepší volbou je v tomto případě kváskový chléb.

Vydrží déle měkký a navíc je o něco kyselejší než běžné druhy chleba; je tak méně náchylný k napadení plísní a bakteriemi.

Jak chleba skladovat, aby vám déle vydržel

Tím nejlepším tipem je rozdělit bochník chleba na menší části, buď na třetiny, nebo zkrátka na takové části, které odpovídají množství chleba, které většinou dokážete sníst, než se zkazí. Nechte si venku jen jednu část bochníku a zbytek zamrazte.

Část chleba, kterou nezamrazíte, je poté ideální skladovat v chlebníku či v papírovém pytlíku a snězte ji do tří až čtyř dnů. Za každou cenu bychom se měli vyhnout skladování pečiva v igelitu, ten totiž podporuje růst plísně a zkracuje tak trvanlivost pečiva.

Důležité je také, kde přesně pečivo skladujeme, vyhněte se skladování chleba na lednici nebo v blízkosti myčky na nádobí, ideální je pečivo umístit na suché a studené místo, nejlépe do spíže. Chléb se na lednici kvůli teplu, které produkuje, rychle vysuší a ztvrdne, v okolí myčky může zase kvůli vysoké vlhkosti rychleji zplesnivět.

Zmražené kusy chleba stačí jen v případě potřeby rozmrazit a skladovat je stejně jako čerstvý chléb.

Zdroj: InsiderFoodly

KAM DÁL: Ananas posiluje imunitu a zlepšuje trávení. Připravte si z něj lahodný šejk.

Klíčová slova: