Domácí chleba snadno a rychle, navíc vydrží několik dní

Domácí chleba musíte nechat kynout na teplém místě minimálně 2 hodiny
  |   zajímavost

Čerstvě upečené pečivo a navíc doma je zkrátka něco zcela jiného než chleba zakoupený v supermarketu. Řadu lidí od pečení domácího chleba odrazuje dlouhá příprava. Ta ale není pravidlem, zvládnete ho i rychle a jednoduše.

Tento recept na domácí chléb je možná tím nejlehčím vůbec. Zároveň tím ale kvalita chleba nijak netrpí, je lahodný, křupavý a vydrží až 3 dny.

Tento recept zvládne opravdu každý. Nezáleží na tom, jestli jste za svůj život upekli desítky domácích chlebů, nebo žádný, tento recept je téměř zaručeným úspěchem.

Můžete se těšit na žvýkavý vnitřek, který je podobný kváskovému chlebu, a křupavou kůrku. Poté, co ho zkusíte, si chléb z obchodu nejspíše už nikdy nekoupíte.

Ingredience:

  • 10 g instantního droždí
  • 320 g chlebové mouky
  • 7 g soli
  • 250 ml teplé vody

Postup

  1. Je důležité si při výběru ingrediencí koupit skutečně mouku určenou přímo k výrobě chleba. Chlebové mouky totiž obsahují více proteinu a to umožňuje domácím chlebům získat jejich unikátní táhlou texturu.
  2. Ve velké misce smíchejte chlebovou mouku, vodu, sůl a droždí. Směs přikryjte utěrkou a vyčkejte, než vám těsto nakyne. Ideální je umístit misku s chlebovým těstem na teplé místo a počkat nejméně 2 hodiny.
  3. Několik desítek minut před uplynutím 2 hodin předehřejte troubu na 230 °C.
  4. Dále vykynuté těsto umístěte na pomoučněné prkénko a lehce ho zformujte, následně ho přeneste na předem vyměřený kus pečicího papíru a poté ho pomocí okrajů pečicího papíru opatrně umístěte do pečicí misky. Ideální je chléb péct v předehřáté kovové pečicí misce s uzávěrem, ale pokud ji nemáte, vystačíte si i s jakoukoliv jinou.
  5. Chléb pečte do zlatova po dobu zhruba 30 min, vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.

Zdroj: Recipe Tin Eats

KAM DÁL: Domácí postřik na plevel: Zbavte se nechtěného porostu lehce a levně.

Klíčová slova: