Jak levně odstranit zapečené skvrny z plotýnek

S úklidem plotýnek vám pomůže mimo jiné i obyčejná jarová voda nebo ocet
  |   zajímavost

Zapečené zbytky oleje a jídel se ze sporáku odstraňují poměrně těžko. Dokonce i k odstranění takto odolných skvrn ale není potřeba kupovat drahé čističe. Pomohou vám s tím totiž běžné ingredience, které už nejspíše máte doma. 

V rámci úklidu kuchyně jsou plotýnky jedním z těch nejtěžších míst. Nejen, že na ně může lehce ukápnout olej, omáčka či zbytky jídla, ale navíc se tyto nečistoty na plotýnkách ještě okamžitě připečou.

Připečenou mastnotu a zuhelnatělé kousky jídla je velmi těžké odstranit, většina lidí tak sází na speciální přípravky, které jim spolehlivě pomohou nečistoty od plotýnky oddělit.

Používání komerčních přípravků, které obsahují celou řadu potenciálně nebezpečných chemikálií, ale k odstranění odolné špíny není nutné, pomůže vám s tím totiž i obyčejný ocet a jedlá soda.

Nejen, že se tak vyhnete použití toxických chemikálií v prostoru, ve kterém připravujete jídlo, ale také ušetříte.

Úklid s octem a jedlou sodou

K tomuto typu vyčištění plotýnek budete potřebovat pouze ocet a obyčejnou jedlou sodu.

Stačí jen vylít trochu octa přímo na plotýnky a rozetřít ho po celém povrchu varné desky pomocí hadříku z mikrovláken nebo kuchyňských utěrek. Nezapomeňte si předtím, než se do úklidu pustíte, nasadit ochranné rukavice, abyste předešli případnému podráždění kůže.

Poté, co ocet rozprostřete po celé šířce varné desky, na něj nasypte jedlou sodu. Nakonec už jen stačí namočit jednu nebo více utěrek v teplé vodě, vyždímat je a položit na směs octa a jedlé sody. Vlhkými utěrkami zakryjte celou plochu varné desky.

Směs nechte pod utěrkami působit zhruba 15 až 20 minut a nakonec jen směs z plotýnek setřete vlhkým hadříkem.

Úklid s jarovou vodou

S odstraněním odolných skvrn vám ale pomůže mimo jiné i obyčejný jar na nádobí.

Postačí jen smíchat několik kapek jaru s teplou vodou a vzít si k ruce hadřík z mikrovláken. Tento typ hadříku totiž absorbuje mnohem více vody než papírová kuchyňská utěrka, odstranění veškerých nečistot tak půjde mnohem snadněji.

Tento způsob úklidu vám pomůže zejména s čerstvými skvrnami. Stačí jen počkat, až plotýnky zchladnou, a hned po vaření je směsí jaru a teplé vody setřít. Nakonec už jen varnou desku dotřete dosucha suchým hadříkem z mikrovláken.

Zdroj: HG

KAM DÁL: Upečte si jablečný koláč s Monikou Absolonovou.