Jak se jednoduše zbavit žlutých skvrn na polštářích

Odstranit skvrny na polštářích vám pomůže mimo jiné i jedlá soda
  |   zajímavost

Polštáře bychom měli měnit mnohem častěji, než se většina z nás domnívá. V mezičase bychom polštářovou výplň měli pravidelně prát, abychom se zbavili žlutých skvrn, které se na nich utváří. Mohou totiž být nebezpečné našemu zdraví.

Většina z nás výplně polštářů příliš často nečistí, pravidelné praní povlečení ale bohužel nestačí.

Na vnitřku polštářů se totiž usazují nejrůznější nečistoty, a to dokonce i skrze povlečení. Žluté skvrny, které se na nich často utváří, jsou tvořeny zbytky potu, výkaly roztočů a dalšími nečistotami, které se na nich mohou nahromadit. Skvrny na polštářích často také tvoří kožní maz, ale i nejrůznější pleťové krémy, které na sebe aplikujeme těsně před spaním.

Výplně polštářů je ideální vyměnit jednou za dva roky, ale pouze za předpokladu, že je budete pravidelně čistit. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak polštáře vyčistit jednoduše i podomácku, ušetříte tak za jejich profesionální čištění.

Jedlá soda

Klíčem je prát polštáře pravidelně, a to alespoň jednou za půl roku. Žluté skvrny lze totiž odstranit dokonce i pomocí obyčejné jedlé sody. Stačí jen smíchat jedlou sodu s vodou a snažit se skvrny z polštářů odstranit nejdříve lokálně.

Poté je ideální napustit vanu teplou vodou, do které přidáte borax, prací prášek, bílý ocet a jedlou sodu, a necháte směs na skvrny působit po dobu několika hodin. Po několikahodinové lázni by měly všechny žluté skvrny na polštářích zcela zmizet.

Dobrou zprávou je, že existuje i mnohem jednodušší varianta, jak tyto skvrny spolehlivě a rychle odstranit. Stačí dát polštáře do pračky a vyprat je na 60 stupňů s pracím práškem a velkou dávkou bílého octa.

Vsaďte na míčky na praní

Rozhodně je ale nedávejte do pračky samotné. K polštářům je nutné do bubnu pračky přidat míčky na praní, aby si zachovaly svůj původní objem a tvar. Pokud doma nemáte míčky na praní, můžete je nahradit obyčejnými tenisáky.

Ať už si vyberete jakoukoliv metodu praní polštářů, nezapomeňte ji provádět pravidelně minimálně jednou za 6 měsíců. Může se ale stát, že na nich žluté skvrny zpozorujete ještě dříve než za 6 měsíců, v takovém případě je vyperte dříve.

Zdroj: Walesonline

KAM DÁL: Jak ušetřit na jídle: Dokonce i tyto potraviny můžete zamrazit.