Jak ušetřit na praní prádla: Důležité je i to, kdy pračku zapnete

V létě je ideální prát brzy ráno, v zimě naopak spíše kvečeru
  |   zajímavost

Spolu s neustále se zvyšujícími náklady na život se většina z nás snaží ušetřit, kde se jen dá. Ne všichni ale vědí, že pokud chcete ušetřit na energiích, záleží i na vašem načasování. Je levnější prát v noci, či ve dne?

Ceny za energie dosahují závratných výšin a používání běžných spotřebičů se tak pro celou řadu domácností stává luxusem. Ušetřit na energiích ale můžete i bez toho, aniž byste se omezovali, stačí je jen používat v jiný čas.

Ideální je vyhnout se používání pračky a dalších spotřebičů, které spotřebují větší množství energie v čase, kdy je po energiích největší poptávka. V čase energetické "špičky" je totiž cena, kterou za ni zaplatíte, nejvyšší.

Nelze ale plošně říci, o jaký časový úsek se přesně jedná. Záleží totiž na tom, kde žijete, a dokonce i na tom, jaké je zrovna roční období. Období špičky lze odvodit z toho, jaké jsou zvyky související se spotřebou energií u lidí ve vašem okolí. Je ale nutné zvážit celou řadu dalších faktorů, například v létě, kdy je většina lidí nucena používat větráky či klimatizaci, bude s největší pravděpodobností odpolední spotřeba elektřiny vyšší než v zimě.

Přesné časy si můžete ověřit u vašeho dodavatele elektřiny. Obecně lze říci, že nejnižší spotřeba energie nastává zejména v noci a brzy ráno, a naopak nejvyšší spotřeba bývá přes den, a to zejména od té doby, kdy se lidé vrací domů z práce, tedy zhruba od 16. hodiny až do 20. hodiny večer. Ideální tak je naplánovat si praní prádla mimo tuto špičku.

V létě je nejlepší prát brzy ráno. Lidé jsou totiž nuceni používat větráky a klimatizace, a to zejména odpoledne, kdy venkovní teploty dosahují svého maxima. V zimě se zase lidé často zahřívají pomocí přímotopů a spotřeba elektřiny se tak kolem 7. až 9. hodiny ranní zvyšuje. V zimě je tedy ideální zapínat pračku spíše kvečeru.

Dávkování

Ušetřit na praní prádla ale můžete mimo jiné i pomocí jeho správné dávky. Nikdy bychom totiž neměli buben pračky přeplňovat, ale ani prát příliš malé množství prádla.

Pokud buben pračky přeplníte, může se při praní poškodit, zároveň tak ale snižujete efektivitu praní. Pokud ale buben pračky nenaplníte dostatečně, plýtváte nejen elektřinou, ale i vodou. Ideální je naplnit buben pračky špinavým prádlem ze 3/4.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Spotřebiče, které plýtvají elektřinou, i když je nepoužíváte.