Jak snadno vyčistit koberec: Vysávání rozhodně nestačí, zejména s domácími mazlíčky

S hloubkovým čištěním koberce vám pomůže mimo jiné i jar na nádobí
  |   zajímavost

K tomu, abyste si doma snadno vyčistili koberec, nepotřebujete žádné speciální přípravky, ani pomoc profesionála. Zvládnete to sami a dokonce jen s pomocí několika běžných ingrediencí, které už nejspíše máte doma.

Dokonce i pravidelné vysávání koberce někdy nestačí. To platí zejména pro domácnosti s domácími mazlíčky a malými dětmi. Vysavač totiž z koberce vysaje pouze povrchové nečistoty, je ale potřeba ho také čas od času vyčistit do hloubky.

Tou nejlepší volbou pro hloubkové čištění koberců je parní nebo průmyslový čistič koberců. Ne všichni ale máme k těmto přístrojům přístup. Dobrou zprávou je, že koberec můžeme vyčistit do hloubky i bez nich, a to pomocí domácího čisticího roztoku.

V momentě, kdy váš koberec už zkrátka nevypadá jako nový, je čas na jeho hloubkové čištění, které bychom měli provádět zhruba jednou za rok.

Ideální je začít tím, že koberec důkladně vysajeme. Dejte si záležet zvláště na tom, abyste z něj před čištěním odstranili i všechny vlasy a zvířecí srst. Můžete si pomoci speciálním vysávacím nástavcem se štětinami.

Domácí čistič na koberce

K výrobě domácího čističe na koberce budete potřebovat pouze jar na nádobí a teplou vodu. Stačí jen smíchat několik kapek jaru se zhruba litrem teplé vody. Potřebné množství domácího čističe závisí na tom, jak velký je váš koberec.

Ujistěte se také, že voda, kterou používáte, je teplá, ale ne horká, koberec by po styku s vroucí vodou mohl vyblednout.

Ideální je k hloubkovému čištění použít buď kartáč s jemnými štětinami, nebo houbičku, abyste nepoškodili vlákna koberce. Ideální je směs vody a jaru do koberce pořádně zapracovat a nechat ji zhruba 5 až 10 minut působit.

Nakonec je nutné všechny aktivní látky z koberce opláchnout. Pokud jde o menší koberec, můžete to provést i venku pomocí zahradní hadice. U těch větších si můžete pomoci kýblem čisté vody a houbičkou. Nakonec je ideální odstranit z koberce co největší množství vody, ideálně vysavačem na mokré vysávání, a poté počkat, než zcela uschne.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak udržet salát čerstvý a křupavý až po dobu jednoho měsíce.