Jak spolehlivě předejít uhnívání kořenů u pokojových rostlin

Předtím, než zalijete vaši pokojovku, se přesvědčte, jestli to opravdu potřebuje
  |   zajímavost

K tomu, aby se vaše pokojové rostliny v pořádku dočkaly jara, je nutné je zalévat tak akorát. V momentě, kdy to se zálivkou přeženete, by totiž mohly jejich kořeny začít uhnívat. Pomůže vám s tím jeden osvědčený trik.

Pokojové rostliny v zimě vstupují do klidové fáze, je tedy nutné lehce pozměnit způsob, jakým se o ně staráte, v opačném případě se s nimi můžete rovnou rozloučit.

V zimních měsících se mimo jiné zpomalí i jejich růst, je tedy nutné je v o něco méně zalévat. Pokud byste je zalévali stále stejně jako přes léto, může se stát, že jejich kořeny začnou uhnívat. Hniloba kořenů je jedním z nejčastějších důvodů odumírání pokojových rostlin, měli byste si na ni tedy dávat velký pozor.

Dřevěné hůlky

Před tím, než vaši rostlinu zalijete, je důležité se přesvědčit, jestli další zálivku skutečně potřebuje. Tím nejjednodušším způsobem, jak to udělat, je zkrátka zapíchnout prst do zeminy v květináči a zjistit tak, jestli je opravdu suchá a potřebuje zalít. V případě, že je vrchní vrstva půdy stále vlhká, je ideální s další zálivkou ještě nějaký čas počkat.

U těchto květin se také nezapomeňte přesvědčit, jestli daná rostlina nestojí ve vodě, a případně vodu ze spodního květináče okamžitě vylijte.

Existuje ale i jednoduchý trik, pomocí kterého můžete zjistit, jestli vaše pokojovky zalít či nikoliv, aniž byste s hlínou v květináči přišli do styku.

Stačí je do květináče zapíchnout dřevěnou hůlku a zase ji vyndat. Podívejte se, zda na hůlce ulpěla hlína. V případě, kdy hůlku vytáhnete čistou, je pravděpodobné, že je hlína v květináči velmi suchá a rostlinu byste měli zalít, v opačném případě se zálivkou počkejte.

Pokud nemáte po ruce dřevěnou hůlku, můžete použít i obyčejnou tužku.

Kostka ledu

V případě, kdy nemáte dostatek času na zkoumání, zda je hlína, ve které jsou vaše pokojovky zasazeny, dostatečně suchá, nezoufejte.

V takovém momentě stačí dovnitř květináče umístit kostku ledu. Musíte se ale ujistit, že se led dotýká pouze hlíny v květináči a ne listů či stonku pokojové rostliny. Kostka ledu se bude v květináči rozpouštět pomalu a poskytne tak rostlině dostatek času veškerou hydrataci, kterou jí poskytne, vstřebat.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Lahodné horké nápoje, které vás spolehlivě zahřejí: Toto jsou ty nejlepší z nich.