Jak ušetřit: Neplaťte za provoz lednice více, než musíte

Vyhněte se dlouhému a častému otevírání dveří lednice
  |   zajímavost

Lednice je jedním z energeticky nejnáročnějších spotřebičů v naší domácnosti. Naštěstí ale existují poměrně jednoduché způsoby, jak na jejím provozu výrazně ušetřit. Víte, o jaké tipy se jedná?

Spolu s narůstajícími náklady na život se většina z nás snaží ušetřit všude, kde je to jen trochu možné. Ideální je zaměřit se zejména na pravidelné výdaje, jako jsou nákupy jídla nebo třeba spotřeba energií.

Lednice je jedním z energeticky nejnáročnějších přístrojů. Existují ale jednoduché způsoby, pomocí kterých můžete na jejím provozu jednoduše ušetřit.

Umístění

To, kolik vaše lednice spotřebovává energie, ovlivňuje mimo jiné i místo, kde stojí. Pokud je totiž umístěna příliš blízko radiátoru, sporáku či jiných zdrojů tepla, spotřebovává o poznání více energie.

Je tedy ideální se při umístění chladničky v kuchyni ujistit, že stojí od sporáku i radiátoru v co možná největší možné vzdálenosti.

Důležité je také ujistit se o tom, že je po stranách lednice, na jejím vrchu a za přístrojem alespoň pěticentimetrová mezera. V opačné případě totiž chladnička nemůže fungovat tak, jak má.

Teplota v lednici

Ve vaší lednici si můžete mimo jiné také nastavit úroveň chladu.

Jednotlivá čísla na termostatu představují stupně výkonu chladničky. Čím vyšší číslo zvolíte, tím více bude vaše lednice chladit. Ideální teplota v lednici je mezi 2,2 až 3,3 stupni Celsia. Zkontrolujte proto, zda vaše lednička nechladí až příliš, a případně její výkon o něco snižte, můžete tak uspořit obrovské množství energie.

Zavírejte dveře

Jedním ze zlozvyků, které nás stojí obrovské množství peněz, je otevírání dveří ledničky na až příliš dlouhou dobu.

Stane se to každému, otevřeme dveře ledničky, poté nás něco vyruší a zapomeneme je okamžitě zavřít. Nebo se snažíme vymyslet, co si dát k jídlu, a otevíráme chladničku každých pět minut v naději, že se v ní od naší poslední návštěvy objevilo něco nového.

Příliš časté či dlouhé otevírání dveří chladničku zbytečně zatěžuje. Dveře lednice bychom měli otevírat pouze na nezbytně nutný čas.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Je snídaně nejdůležitější jídlo dne - nebo je to marketing?