Jak zařídit, aby váš pes neštěkal, když nechcete

Nadbytečnému štěkání je možné pejsky odnaučit s pomocí tréninku na povel ticho
  |   zajímavost

Psí štěkot může být užitečný v celé řadě situací, ať už se jedná o upozornění na potenciálního zloděje, nebo zahnání škodné. Momenty, kdy je psí štěkot spíše na obtíž, ale bohužel ty užitečné převyšují.

Psi původně sloužili pouze jako čtyřnohá ochranka statků, stád a jiných obydlí. Nyní se z nich stali spíše naši čtyřnozí kamarádi nebo v některých případech spíše členové rodiny. Jejich instinkty z doby, kdy museli chránit majetek svého páníčka před lupiči, jim ale zůstaly.

Často tedy mohou štěkat, aby upozornili na potenciální nebezpečí, ale to zkrátka nebývá v bytech až tak vítané jako kdysi na statku. Hlavně mezi sousedy.

Situací, kdy bychom na svého chlupáče potřebovali ovladač se snížením hlasitosti, je samozřejmě mnohem více. Naštěstí ale existuje několik způsobů, jak si s takovými situacemi hravě poradit.

Kontrola nadbytečného štěkání u psů vyžaduje snadný trénink, který je ale potřeba pravidelně opakovat, aby měl ten správný účinek.

Rozhodně na svého štěkajícího psa nekřičte, ten si totiž bude myslet, že jste se k němu připojili, a nejspíše tak začne štěkat ještě více.

Hlavním pravidlem je tak nezvyšovat hlas a mluvit klidným tónem. Můžete tak svého psa naučit správně reagovat na slovo "ticho".

K tomu, aby věděl, jak se zachovat, když mu dáte povel ticho, musíte se svým psem podstoupit několik dnů nebo dokonce týdnů tréninku. Připravte si pro něj jeho oblíbené pamlsky a můžete začít.

Vždy, když začne štěkat v nevhodnou dobu, opakujte slovo ticho do té doby, než štěkat přestane (stačí i jen vypozorovat pauzu ve štěkání), a poté ho odměňte pamlskem.

Dejte si pozor na to, abyste mu pamlsek nedali, když zrovna zaštěká.

Za několik dnů nebo týdnů by si váš domácí mazlíček měl spojit vše dohromady. Pochopí, že když řeknete ticho a on přestane štěkat, tak dostane pamlsek, a tomu rozhodně neodolá.

Zdroj: Pets WebMD

KAM DÁL: Velikonoce se blíží: Recept na lahodný mazanec z tvarohu se bude hodit.

Klíčová slova: