Kam na houby: Známe místa, kde houbaře čekají žně, i ta, kam se nevyplatí chodit

Pro houbaře je teď ideální počasí
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Počasí houbařům přeje, houby rostou opravdu ve velkém. Najít se dají téměř po celé České republice, otázka je pouze, v jakém množství. Jsou totiž části země, kde jsou to doslova houbařské žně, jinde jde spíše o paběrkování. My jsme celý týden zjišťovali, jaká místa jsou pro houbaře aktuálně nejlepší, a kam tedy o víkendu vyrazit.

Hřib je pro většinu amatérských houbařů svatým grálem. Existují sice chutnější i daleko vzácnější nálezy, ovšem hřib ve svých mnoha podobách je zkrátka číslo jedna. „Asi ano, máme to tak odmalička. Dokonce se u nás neříkalo "jdeme na houby", ale "jdeme na hřiby". Takže jsme si to zafixovali,“ usmívá se Markéta Haláková z Jihlavy.

Právě Vysočina teď přeje velmi pěkným nálezům. Ať už jde o Pelhřimovsko, Humpolecko či třeba okolí Žďáru nad Sázavou. Na Vysočině neuděláte chybu, ať půjdete kamkoli, jak Čtidoma.cz potvrdilo několik houbařů.

Hřiby, kam se jen podíváte

Velmi podobné je to i ve Středočeském kraji. Skvělé úlovky máme hlášeny od houbařů v okolí Vlašimi či Benešova, ale i Kladna nebo Příbrami, nezklame ani Mladá Boleslav. „Byli jsme ve třech lidech, napočítali jsme 121 hříbků. Prostě všude, kam oko dohlédlo,“ pochlubila se paní Alžběta, která byla s kamarádkami v Brdech. Stejně hovoří i Jaromír Hanzlík. Ten houbařil v okolí Kutné Hory.

Máte zajímavé houbové úlovky? Pochlubte se ostatním. Pošlete nám fotky na mail martin.chalupa@ctidoma.cz. Nejlepší snímky zveřejníme, samozřejmě i se jmény jejich autorů.

V Plzeňském kraji to dlouho vypadalo na méně vhodnou lokalitu. Ovšem poslední dny vše otočily. Domažlice, Klatovy, Rokycany. Lesy kolem těchto měst jsou momentálně houbařům zaslíbené. „Je to tak. Byl jsem v pondělí a to byla ještě bída. Čtvrtek ale velká paráda,“ potvrdil našemu webu Jan Polák.

Morava jak kde

Zkrátka nepřijdou ani na Moravě, i když zde je třeba si místo předem vybrat. „Kolem Brna paráda,“ hlásí Marek Krátký. „My jsme byli kolem Znojma a nestěžuji si. Musí se více hledat, ale kdyby byla houba na každém kroku, nebavilo by mě to,“ tvrdí Žaneta Stránská, která houbaření bere hlavně jako relax a procházku s pětiletým synem.

Ovšem zatím spíš paběrkování je to podle Hanky Kočičkové v okolí Přerova. „Nevím, asi je to tu zakleté. Už několikátý rok po sobě. V lese pár houbiček, ale oproti zbytku republiky v podstatě nic.“ Podobně jsou na tom podle Martina Koutského i severní Čechy. Někde rostou, jinde je to spíš o výletě než sběru hub. A kam vyrazíte vy? 

KAM DÁL: Kde rostou houby: Mapa odborníků je k ničemu, ať se s ní nechají vyfotit. Vždyť neumějí předpovědět ani počasí.