Kváskový chléb: Pomáhá s prevencí nemocí a dlouho vydrží. Upečte si ho také

Kváskový chléb vám díky svému vysokému obsahu antioxidantů může pomoci mimo jiné i s prevencí rakoviny
  |   zajímavost

Kváskový chléb je nejen jedním z nejchutnějších druhů chleba, ale také obsahuje celou řadu důležitých živin. Tento druh pečiva je mimo jiné i bohatým zdrojem antioxidantů, které nám pomáhají předejít vzniku celé řadě vážných chorob. Navíc si ho můžete jednoduše upéci doma.

Kváskový chléb obsahuje celou řadu složek se silnými antioxidačními vlastnostmi, včetně peptidů. Antioxidanty ochraňují buňky našeho těla před škodlivým působením volných radikálů, které je mohou poškodit.

Poškození buněk může vést ke vzniku celé řady vážných chorob, mezi které patří mimo jiné i rakovina. Ochrana před oxidačním stresem, kterou nám antioxidanty poskytují, nám pomáhá mimo jiné také zpomalit stárnutí nebo předejít vzniku celá řadě chronických nemocí, mezi které patří i bolestivá revmatoidní artritida.

Snadné vstřebávání živin

Tento oblíbený druh pečiva obsahuje také důležité vitamíny, minerály, ale i bílkoviny. Díky bakteriím mléčného kvašení, které obsahuje, je pro naše tělo navíc velmi jednoduché tyto živiny vstřebat. Tělo je tak z kváskového chleba schopné mnohem snadněji vstřebat mimo jiné i folát, draslík a hořčík než z jiných potravin.

Draslík podporuje zdraví našich buněk, nervů a svalů a pomáhá regulovat náš srdeční tep, folát hraje klíčovou roli v tvorbě DNA a hořčík mimo jiné reguluje funkci našich svalů, nervů a kontroluje hladinu krevního cukru.

Kváskový chléb je tím nejstarším typem kynutého chleba, existuje již tisíce let a oblíbily si ho národy po celém světě. Snadno se totiž vyrábí a navíc také obsahuje kyselinu mléčnou, kterou produkují kvasnice potřebné pro jeho výrobu; tento druh kyseliny v chlebu ničí bakterie. Kváskový chléb vám totiž doma vydrží bez problémů i několik dní.

Jak na přípravu kváskového chleba?

Čerstvému domácímu pečivu se to koupené zkrátka nevyrovná. Upečte si kváskový chléb, je to jednodušší, než si myslíte.

Potřebujete:

  • kvásek (můžete zakoupit)
  • mouka určená k výrobě chleba
  • voda
  • sůl

Postup:

  1. Zhruba 8 až 12 hodin předtím, než budete chtít smíchat těsto na kváskový chléb, přikrmte kvásek cukrem. Poté si k ruce vezměte větší misku, nasypte do ní 520 g chlebové mouky, přidejte 2 lžíce soli. Pokud chcete, můžete přidat i lžíci chia semínek, ale nemusíte.
  2. Poté 90 g kvásku smíchejte s 385 ml vody a pomalu směs přidejte do mísy se suchými ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a těsto vytvarujte do tvaru bochníku chleba. Těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ho 15 minut odpočívat. Poté ho několikrát natáhněte a složte.
  3. Bochník chleba nechte ještě hodinu odpočívat v lednici a poté ho přemístěte do chlebové formy a pečte ho na 250 °C po dobu zhruba 50 až 60 minut.

Zdroj: Feating at HomeWeb MD

KAM DÁL: Zbavte se povolených paží pomocí jednoduchých cviků a bílkovin.