Nevyhazujte zhnědlé banány: Upečte z nich banánový chlebíček

Banánový chlebíček je zdravý, levný, jednoduchý a chutný a nadchnete s ním téměř každého hosta
  |   zajímavost

Tento jednoduchý, levný a chutný dezert je ideálním způsobem, jak přestat plýtvat banány. Navíc na jeho přípravu potřebujete jen několik ingrediencí, které už nejspíš máte doma. Tento zdravý zákusek si oblíbily rodiny po celém světě.

Banánový chlebíček je nabitý vitamíny, zdravými tuky a dokonce i proteinem a zároveň vás jeho příprava bude stát jen pár korun. V případě, že doma máte zhnědlé banány, vám dokonce několik korun ušetří.

Ingredience:

  • 2-3 velmi zralé banány
  • 80 g másla
  • půl lžíce jedlé sody
  • špetka soli
  • zhruba 150 g cukru (případně méně nebo více podle chuti)
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 200 g hladké mouky
  • hrstka mandlí nebo vlašských ořechů (volitelné)

Postup:

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 175 °C a vytřete olejem formu na biskupský chlebíček nebo případně formu na pečení s názvem srnčí hřbet.
  2. Ve velké míse nejdříve rozmačkejte zralé banány pomocí vidličky a poté rozehřejte v plecháčku máslo a vmíchejte ho do rozmačkaných banánů.
  3. Poté do směsi přimíchejte jednou sodu a špetku soli, zamíchejte a přidejte cukr. Následně v oddělené misce vidličkou vyšlehejte vajíčko a přímíchejte ho do směsi spolu s vanilkovým extraktem nebo cukrem. Do směsi nyní přidejte na kousky nasekané mandle nebo vlašské ořechy. Nakonec postupně zamíchejte i hladkou mouku.
  4. Směs nalijte do formy a pečte ji na 175 °C zhruba 50 minut až 1 hodinu. Průběžně zkoušejte, jak je chlebíček propečený, pomocí špejle. Pokud na ní po propíchnutí prostředku chlebíčku nezůstane těsto, je hotový.
  5. Po dopečení vyjměte chlebíček z trouby a nechte ho několik minut vychladnout, pak ho vyklopte z formy a nechte ho zcela vychladnout a můžete servírovat. Ideální je k odpolední kávě.

Zdroj: Simply Recipies

KAM DÁL: Spotřebiče, které plýtvají elektřinou, i když je zrovna nepoužíváte.

Klíčová slova: