Pozor na láhve s vodou v rozpáleném autě. Hazardujete se zdravím

Plastové láhve zanechané v autě ve vysokých teplotách mohou nejen ohrozit naše zdraví, ale i vzplanout
  |   zajímavost

Řada z nás má ve voze neustále po ruce plastové flašky s vodou, a to zejména v letních měsících. Podle specialistů se tak ale vystavujeme velkému riziku. Láhve bychom totiž v autě rozhodně nechávat neměli.

Většina z nás má v autě minimálně jednu pet láhev plnou vody pro případ, když by nás na cestách přepadla žízeň. A někteří jich máme v autě dokonce hned několik, aby každý pasažér měl tu svou. Naprostá většina z nás ale plastové láhve nebere s sebou pokaždé, když vůz opustíme. To je ale podle expertů velká chyba, jak na svém webu uvádí Express.

Pet láhve s vodou bychom ve voze údajně v letních měsících nikdy nechávat neměli, a to dokonce ani když se za několik desítek minut vracíme zpět.

Hrozí nám totiž poměrně velké zdravotní riziko. Ve vysokých teplotách se z plastu, ze kterého jsou pet láhve vyrobené, mohou uvolňovat nebezpečné chemikálie, které po návratu do vozu pijeme spolu s vodou v láhvi. V některých případech také hrozí, že plastové láhve ve voze vzplanou. Stačí je nechat v autě bez dozoru na místě, kam svítí slunce. Mohou se totiž chovat podobně jako lupa, tedy soustředit tak sluneční záření do jednoho místa, které následně vzplane.

Pet láhve s vodou v autě zaparkovaném na sluníčku nikdy nenechávejte, dokonce ani ve stínu pod sedadlem. Na slunci se totiž auto dokáže rozehřát natolik, že uvolnění nebezpečných chemikálií z plastu do vody nezabráníte ani cíleným umístěním láhve ve voze. Ideální je se staré láhve po opuštění auta zbavit a zakoupit si novou.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zdravá a levná svačinka pro děti: Zvládnete ji připravit do tří minut

Klíčová slova: