Pozor na tyto potraviny: Obsahují mnohem více cukru, než si myslíte

Způsobit vysokou hladinu cukru v krvi mohou dokonce i světlé těstoviny
 

Některé potraviny obsahují tzv. "skryté" cukry, je tak těžší si jejich přítomnost uvědomit. Tato jídla mohou vést k velmi závažným zdravotním problémům, jakým je mimo jiné i cukrovka, nebo záněty v těle. Na jaké potraviny je potřeba si dávat pozor?

Nadměrná konzumace potravin s vysokým obsahem cukru může vést mimo jiné také ke zvýšené hladině cukru v krvi, neboli k hyperglykémii.

Tento stav se objevje především u lidí, kterým byla diagnostikována cukrovka. Na jídla, která obsahují "skryté" cukry by si tedy měli dávat pozor zejména lidé trpící diabetem.

Charitativní organizace, která se věnuje výzkumu cukrovky, Diabetes UK, na svém webu uvádí: „Vaše hladina cukru v krvi stoupá a klesá během dne a u lidí žijících s cukrovkou jsou tyto změny větší a vyskytují se častěji než u lidí, kteří cukrovku nemají,“

Cukr, neboli glukóza je totiž krví přenášena do buňek celého těla jako zdroj energie. Slinivka břišní v ten moment ihned rozeznává přítomnost glukózy v krevním oběhu a začíná produkovat inzulín, který buňkám pomáhá využít glukózu jako energii.

Tento proces je ale bohužel narušen u jedinců, kteří mají problém s produkcí inzulínu. To je důvodem, proč se hyperglykémie vyskytuje častěji u lidí trpících cukrovkou.

Potraviny s vysokým obsahem cukru

Řada lidí se domnívá, že vysoké množství cukru obsahují pouze zákusky a sladké pečivo, to je ale omyl.

Vysoké množství cukru můžeme podle Dr. Crystal Wylie nalézt zejména v průmyslově zpracovaných potravinách, které nutně nemusí být sladké. Patří mezi ně zejména bílé pečivo, světlé těstoviny a slazené nápoje.

Podle expertky je důležité se ve stravě soustředit zejména nahrazení bílého pečiva a těstovin jejich celozrnnými variantami, protože obsahují více vlákniny, která nám pomáhá udržet množství cukru v krvi v ideální hladině.

"Vláknina je jedním z nejdůležitějších prvků, které pomáhají zpomalit vstřebávání cukru do krevního řečiště, takže omezení potravin s nízkým obsahem vlákniny ve vaší stravě má ​​pozitivní dopad na hladinu cukru v krvi,“ prozradila Dr. Crystal Wylie pro Express.

Je ale také potřeba z jídelníčku zcela vyřadit slazené nápoje, nebo jejich množství alespoň omezit.

Podle expertky totiž tyto nápoje přispívají velkou měrou ke zvýšení hladiny cukru v krvi, protože obsahují velké množství karbohydrátů a fruktózy.

Zdroj: Diabetes UK, Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Rakovina slinivky: Jak ji spolehlivě rozeznat a jak této nemoci předcházet.

Klíčová slova: