Recept na jablečný koláč: Jednoduchý a levný dezert, na kterém si pochutná celá rodina

Nezapomeňte se ujistit, že krájíte jablka na stejně velké kousky. V opačném případě by měly jinou konzistenci
  |   zajímavost

Venkovní teploty pomalu, ale jistě klesají, a tak je čas na voňavé teplé dezerty, které vám zpříjemní chladné a deštivé dny. Skvělou volbou je klasický jablečný koláč, který vám zabere jen pár minut.

Celá řada z nás právě teď sklízí ze zahrady jablka a plní s nimi volné prostory ve sklepě nebo spíži. Plody jabloně sklizené přímo ze stromu nám sice mohou v ideálních podmínkách vydržet až několik měsíců, popadaná jablka ale musíme sníst téměř okamžitě.

Jablka, která dozrála a spadla ze stromu na zem, ačkoliv často vypadají, jako že jim nic není, se totiž začínají poměrně rychle kazit.

Ideální tak je tyto pomačkané plody oddělit od těch bez vady a co nejdříve je zpracovat. Můžete je sníst samotné jako rychlou svačinku plnou vlákniny, nebo je uvařit a poté je skladovat v mrazáku. Další možností, jak se jich "zbavit", je mimo jiné také voňavý jablečný koláč, který odmítne opravdu jen málokdo.

Budete potřebovat jen několik běžných ingrediencí, které už nejspíše máte doma, a méně než půl hodiny času na jeho přípravu.

Potřebujete:

  • 140 g másla
  • 225 g hladké mouky
  • 3 velká jablka
  • 2 lžíce medu
  • špetku skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 rozmíchané vajíčko

Postup

  1. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 – 180 stupňů.
  2. Dále do větší misky dejte povolené máslo a hladkou mouku a smíchejte je dohromady. Jejich textura by měla připomínat drobenku.
  3. Přidejte do mísy zhruba 3 lžíce studené vody, postupně. Nakonec směs dejte na několik desítek minut odpočívat do lednice (přes mísu natáhněte fólii).
  4. Mezitím z jablek odstaňte jádřinec a nakrájejte je na větší kousky. Dbejte na to, aby kusy jablek byly stejně velké. Nakrájené ovoce umístěte do zapékací mísy a polijte ho medem. Obsah zapékací misky posypte skořicí a muškátovým oříškem. Nakonec do mísy přidejte 3 lžíce vody.
  5. Poté vyjměte těsto z lednice, rovnoměrně ho vyválejte a položte ho na povrch zapékací misky s jablky. Odstraňte kusy těsta, které přesahují. Můžete z nich vyrolovat úzké nudličky a dekorativně je umístit na povrch koláče. Těsto nezapomeňte přitlačit k okrajům zapékací misky a na několika místech ho prořezat. Povrch koláče nakonec potřete rozmíchaným vajíčkem.
  6. Poté už stačí jen koláč upéct dozlatova, tedy zhruba po dobu 20 až 30 minut. Podávat můžete s kopečkem zmrzliny.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Voňavý domov: Jde to i lehce bez drahých svíček a difuzérů.