Slavné osobnosti s nemocnou duší. Někteří si dokonce sáhli na život

Nakonec mu puklo srdce
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Duše a tělo. Když jedna z těchto dvou částí života nefunguje, vzniká zásadní problém. Psychické problémy jsou s lidmi odnepaměti, a tak není překvapením, že se nevyhnuly ani slavným osobnostem.

Na psychické nemoci nefungují léky jako na chřipku nebo angínu. Zlomená noha prostě není narušená psychika. Stejně tak, jako se člověk musí naučit chodit se sádrou o berlích, tak psychicky nemocný si pomáhá léky a návštěvou psychologa. Proces léčení je to složitý a pro okolí jistě velmi náročný. Deprese, mánie, paranoidní stavy, ale také nedůvěra a odtrženost od okolí. S tím vším se postižený musí prát.

V aktuálním případě Andreje Babiše jr. jistě psychické pohodě nepomůže veřejné propírání jeho nemoci v televizi, rozhlase a novinách. Je a bylo velké množství umělců a politiků, kteří se s tímto těžkým onemocněním museli srovnávat v přímém přenosu s pozorností početného davu diváků.

Miloš Kopecký

Slavný herec a nezapomenutelný představitel doktora Štrosmajera je jedna z nejznámějších tváří, která celý život bojovala s psychickým onemocněním. V jeho případě se jednalo o bipolární poruchu, která pacienta uvede do dvou extrémních poloh nálady a jednání.

Hlubokou a bezvýchodnou depresi střídá mánie, kdy vám patří celý svět a dokážete nemožné. Díky vysokému sebevědomí se můžete dostat do vážných problémů, protože megalomanské plány často vyžadují nemalé peněžní půjčky.

Ota Pavel

Prozaik, novinář a sportovní reportér byl další, který musel velmi tvrdě bojovat s nelítostnou psychickou nemocí. Stejně jako u Miloše Kopeckého se u Oty Pavla naplno rozvinula bipolární porucha. Vrcholem bezútěšných stavů byl pokus o zapálení nad Innsbruckem. Už v roce 1966  byl nucen odejít do invalidního důchodu a dobrovolně několikrát pobýval v psychiatrických léčebnách.

Muž, který za po sobě zanechal slavné prózy jako Smrt krásných srnců, Zlatí úhoři nebo sportovní fejetony a povídky, nakonec zemřel velmi mlád následkem silného infarktu ve 42 letech.

Jan Masaryk

Syn, který snad nemohl mít významnějšího otce. Stín prezidenta Masaryka se jistě neblaze projevil i na duševním stavu bývalého ministra zahraničí Jana Masaryka. Divoký život plný drogových experimentů a milostných avantýr proložil několika pobyty v psychiatrickém zařízení. Byla mu totiž diagnostikovaná lehká forma schizofrenie.

S tímto onemocněním se pral celou svoji politickou kariéru. Díky narůstajícímu vlivu komunistické strany rostly i deprese Jana Masaryka. Jeho život skončil za nevyjasněných okolností pod okny bytu v Černínském paláci. Vražda, nebo sebevražda?

Petr Muk

Seznam známých osobností, které mají nebo měly zásadní problémy s duševní poruchou, by zabral celou knihu. Už v Palermu Andrej Babiš na reportáži o svém synovi zmínil Karla Svobodu jako příklad těžkého případu schizofrenie. Syn Karla Svobody se ihned vůči jeho slovům vymezil, protože se nejednalo o schizofrenii, ale o těžkou depresi. Ta dovedla k sebevraždě jak slavného hudebního skladatele, tak slavného zpěváka, který touto chorobou trpěl dlouhá léta.

Petr Muk svůj boj nevzdával a pravděpodobně pod tíhou obrovské bolesti, která umí být silnější než nádorové onemocnění, se předávkoval léky. Na veřejnosti v té době vystupoval tak, že má mnoho plánů, které však bohužel nestihl realizovat.

KAM DÁL: Herečka Marie Motlová vlála životem, kterého si uměla užívat: Když jí došly peníze, prodala na černém trhu občanku

 

Klíčová slova: