NÁVOD: Víte, jak správně přepravovat lyže a snowboardy metrem či tramvají? Vyhněte se pokutám

Sáňky do autobusu a metra? Jasně!
 

Víte, jak to funguje v metru, tramvaji či autobuse, když s sebou máte lyže, snowboard nebo sáňky? Bude vás to stát 16 korun, ale také nemusíte zaplatit vůbec nic. Jak je to možné?

Jedete na hory, nebo jen tak na kopec? Projet Prahu s tak velkým zavazadlem, jako jsou lyže nebo snowboard není žádná legrace. Občas to nejde bez nervů, nebo dokonce bez zranění. Pokutě se však vyhnout můžete.

"Vycházíme lidem, kteří sportují, vstříc. Rádi jim nabídneme možnost zdarma přepravovat lyže a snowboardy. Je však jasné, že i při této přepravě platí i nějaká pravidla," vysvětluje postoj pražského dopravního podniku jeho mluvčí Filip Drápal.

Jak na to?
Lyže i snowboard musí být v metru, tramvaji či autobuse v obalu. V jednom můžete klidně přepravovat i dva páry lyží společně s hůlkami. Před uložením do obalu je dobré ještě lyže důkladně očistit, nechcete, aby špinavá voda tekla skrz obal na hlavy cestujících. Všechna velká zavazadla je dobré uložit do stabilní polohy, případně je pevně držet. Při prudkém brždění je riziko, že nezajištěný náklad někoho zraní.

Za kolik?
V Pražské integrované dopravě se lyže, snowboardy i sáňky přepravují zdarma, jízdenku ovšem musí mít člověk, který je veze. Platit nemusíte, pokud zavazadlo nedosahuje rozměrů 25×45×70 centimetrů nebo se jedná o tyčový předmět, který není vyšší než 150 centimetrů nebo nemá průměr 20 centimetrů nebo je to deska s rozměry méně než 100×100×5 centimetrů.

Pokud ovšem překročí byť jen jeden parametr, už musí mít svou jízdenku. Tu stanoví tarif na 16 korun a platí stejně dlouho jako jízdenka cestujícícho. Jestli máte jízdenu s platností na 24 hodin a více, buďte v klidu, vaším zavazadlem může být klidně i slon (pokud má náhubek a neohrožuje cestující) a vy neplatíte nic. 

Kam na běžky v Praze?

  • Praha 6 - obora Hvězda je idální lokací pro výlet na běžkách
  • Ladronka nabízí 4kilometrový okruh, navíc díky občerstvení po cestě neumřete hlady
  • Velká Chuchle je skvělou variantou pro ty, kteří nemají vybavení, mohou si půjčit všechno potřebné
  • Hostivařský les není skvělý jen na hledání hub
  • Kunratický les je další super trasou pro běžkaře - stačí vystoupit na metru ve stanici Roztyly
  • Ďáblický háj
  • Divoká Šárka je dalším ideálním místem i pro nezkušené běžkaře
  • Klánovický les