Jak pokračuje boj Kladna s odpadky? Město to stojí velké peníze

 

Spousta měst a vesnic napříč republikou má problém s obyvateli, kteří se nechtějí zapojit do běžného života. Okolí obtěžují hlukem i odpadky, které vyhazují, kam se jim zrovna hodí. Výjimkou není ani Kladno, které se s tímto neštvarem snaží bojovat. 

Před pár dny jsme vás informovali o tom, jak to vypadá v Holandské ulici číslo 2437 v Kladně. Zápach a nepořádek, který se tam vrství jako pyramida. Město má však do jisté míry svázané ruce. Jasně, že nejlepším řešením by bylo problémovým lidem sebrat sociální dávky na bydlení, které vesele pobírají. Bohužel to zákon neumožňuje. 

Kladno se o něco podobného v minulosti pokusilo. Jenže ministr vnitra Milan Chovanec rozhodl, že obce nemají právo o něčem takovém rozhodovat. "Ať si je teda vezme domů, nebo jim postaví stan na vlastním dvorku. Je to peklo," rozčilují se ti, kteří bydlí poblíž zmíněné ulice. A kdo se tam byl podívat, nemůže se jim divit. 

Vedení Kladna se však přesto pokouší problém řešit. "K domu je přistaveno šest kontejnerů o kapacitě 1100 litrů, které třikrát týdně svážíme. To je skoro trojnásobná kapacita oproti počtu hlášených osob a bytů bez hlášených osob k trvalému pobytu, neboť podle vyhlášky je na jednu osobu nebo byt bez hlášených osob možno odložit 30 litrů odpadu týdně," vysvětluje mluvčí Kladna Lenka Růžková. 

Kladno řeší víc problémů
Kontejnerové stání bylo doplněno i o kontejner na papír se svozem dvakrát týdně a kontejner na plast se svozem třikrát týdně. Minimálně dvakrát týdně, většinou v pondělí a ve čtvrtek, zde probíhají pravidelné úklidy stání, v případě potřeby i častěji. "Evidujeme také žádost o vybudování ohrady kolem kontejnerů. Ke zpracované projektové dokumentaci vydaly negativní vyjádření Středočeské vodárny," tvrdí Růžková. Odbor životního prostředí prý přesto aktivně hledá nové řešení pro vybudování ohrady. 

"Jsme si vědomi, že to nevyřeší problém odkládání nadměrného množství odpadu, ale místu by to mohlo pomoci z estetického hlediska. Nyní tedy pravidelně provádíme kontroly a úklid místa. Spolupráce se zástupci Společenství vlastníků jednotek je na velmi dobré úrovni," dodává kladenská mluvčí. 

V Kladně je však obecně problém s odkládáním velkoobjemového odpadu mimo místa k tomu určená. Přestože má každý poplatník místního poplatku možnost odložit zdarma do sběrných dvorů až 300 kilo takového odpadu nebo opět zdarma využít ke zbavení se starých věcí do ulic přistavovaných velkoobjemových van, stávají se především přes víkend kontejnerová stání skládkami.

Zneužívání služeb
Původně dobře zamýšlenou službu úklidu prý kolem kontejnerů lidé zneužívají stále ve větším měřítku. Nejenže se dopouštějí přestupku, za který jim hrozí pokuta ve správním řízení až dvacet tisíc korun, ale zvyšují částku, kterou ročně město vydá za svoz odpadu, a to o zhruba 6 milionů korun. Tolik stojí ročně svoz těchto černých skládek kolem kontejnerových stání. 

Jedním z velmi nepříjemných nešvarů je vhazování starých pneumatik. "Zaznamenali jsme i několik případů, kdy neznámý původce odložil hromadu pneumatik na cizí pozemek. Majitel pozemku je pak povinen skládku na vlastní náklady odklidit a přitom může každý staré pneumatiky odložit zdarma do míst zpětného odběru, které od dubna musí povinně zřídit pneuservisy, autoservisy a prodejní místa pneumatik," vysvětlila další nešvary Růžková. Jak je vidět, Kladno neřeší jen jeden problém.

Místní si stěžují například na provozování restaurace Bajkal, ve které jsou také herny. Podle některých je právě to jeden z důvodů, proč se nedaří udržet pořádek. Tím spíš, že vedení města slibovalo "čisté Kladno okamžitě po probuzení". Na druhou stranu, nic není tak snadné, jak to na první pohled může vypadat...