Letecká nehoda, hřbitov bláznů a bouračky. To byl týden ve středu Čech

Pojďte na strašidelnou procházku
 

Uplynulý týden ve středu Čech byl plný událostí. Jak už to bývá, většina jich byla špatných, přesto jsme psali i o dobrých věcech. Pojďte si ten týden s námi připomenout.

Říčany zažily tragické pondělí. Krátce před osmou hodinou se střetla dvě osobní auta mezi Uhříněvsí a Říčany, což vyústilo v dopravní kalamitu. Při druhé ranní nehodě na Říčansku zasahovali záchranáři, přiletěl dokonce vrtulník. Srazila se zde čelně dodávka s osobním vozem, řidič dodávky zemřel ještě před příletem vrtulníku. Řidička osobáku se zhroutila.
 

Redaktorka Zuzana Zelenková vstoupila do jiného světa, když navštívila hřbitov bláznů - tedy hřbitov, který se rozkládá poblíž areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Hřbitov bláznů je dneska spíše potemnělým lesem, jehož démoničnost dokreslují zbytky hrobů, břečťan a polorozpadlá kaple, v jejímž prostoru se ještě v osmdesátých letech měly odehrávat satanistické obřady. Někteří lidé tvrdí, že se tady satanisté schází dodneška, ale to nelze s jistotou potvrdit.
 

Rojící se včely nejsou nebezpečné

Redaktorka Andrea Aldorfová  zase poradila, co dělat, když se rojí včely. Důležité je nepanikařit. Nejčastějším řešením v takovéto situaci je povolání hasičů, když však přijedou, musí nejčastěji roj utratit. A to je škoda. Lepší tak je zavolat nějakého včelaře.

Představili jsme kandidátku na hejtmana - Jaroslavu Jermanovou. Teda vlastně jen částečně, prostřednictvím šéfa své předvolební kampaně Petra Vladyky vzkázala, že svou vizi kraje představí až na tiskové konferenci. Do té doby nechce své potenciální voliče se svým programem a myšlenkami seznamovat.

Redaktor Martin Chalupa se podíval na zoubek fotbalu v areálu Na Markétě. Domácí utkání zde hraje klub PSK Olymp Praha, nástupce slavné Rudé Hvězdy. Doba fanfár a ovací je však dávno pryč. Místo hřiště mají fotbalisté k dispozici oraniště, ve kterém byste mohli úspěšně pěstovat brambory nebo vést solidní zákopovou válku.
 

Diskutované Aero

A protože poslední dobou se pořád mluví o letišti Vodochody, zaměřili jsme svou pozornost i tímto směrem. Přišli jsme na zajímavou věc - Vodochody lidem v dotčených obcích nabízí 1,7 milionu jako odškodné za hluk, Ruzyně dává na programy a do fondu svých obcí přibližně 33 milionů. Když srovnáme plánovaný počet odbavených, mělo by to být osm milionů.

Na sever od Prahy je vůbec pěkně rušno. Ve Zdibech mají vyrůst obří haly Goodman, svojí velikostí předčí i Amazon. Obec má o výstavbu takový zájem, že obyvatelům o záměru nedala ani vědět. Nikdo moc neví, co by v nich mělo být, spekuluje se dokonce i o výrobě. Pikantní je, že se na všechno přišlo týden před definitivním ukončením oznámení, pokud by si toho nikdo nevšiml, automaticky by se potichu přistoupilo k stavbě.
 

Tak co jí říkáte?

Zato v Černošicích-Mokropsech byla velká sláva. Po mnoha letech snění se vize zhmotnily do reálných obrysů. Konkrétně do tvarů nové sportovní haly, která včetně vybavení vyšla na 53 milionů korun. Největší škola v okrese s kapacitou 940 žáků konečně získala svoji tělocvičnu. Ale při pohledu na multifunkční sportoviště je jasné, že se zde budou odehrávat určitě krajské a možná dokonce i celorepublikové soutěže.

Zato víkend byl smutný. Dva lidé zemřeli při pádu ultralightu u Nymburka. K tragédii došlo na nymburském letišti během veřejného leteckého dne. Ultralehké letadlo spadlo z výšky 30 metrů nedaleko přistávací dráhy. Buď šlo o technickou závadu, nebo k nehodě došlo chybou pilota, to teď šetří policie.

Nedaleko dálnice v Horních Počernicích se konala techno party. Hluk byl prý slyšet v Běchovicích, Horních a Dolních Počernicích a na Černém Mostě, akci sledují policisté. Akci navštívila starostka Počernic Hana Moravcová, které organizátoři přislíbili, že večer uberou na hlasitosti