Vychytralí zlodějíčci, ucpané silnice a zase to parkování. To byl týden ve středu Čech

 

Jako už každý týden jsme pro vás připravili výběr těch nejzajímavějších zpráv za uplynulých sedm dní. Takže co by rozhodně nemělo uniknout vaší pozornosti?

Žáci před ZŠ Zlatníky 1. září 2015. Letos měli v tento den ještě prázdniny.

Přestože v pondělí bylo už 5. září, některým dětem teprve začala škola. Prázdniny jim prodloužily různé rekonstrukce, které v jejich škole probíhaly. Například Zlatá škola ve Zlatníkách podstoupila kompletní rekonstrukci, v Ondřejově na Základní škole bratří Fričů dokončovali opravu střešní krytiny, odvlhčovali stěny ve třídách a vyměňovali staré podlahy a v Poříčí nad Sázavou zase dělníci dodělávali půdní vestavbu.

Začátek školního roku s sebou nese i začátek různých kroužků. Ale jaký koužek se hodí právě pro vaše dítě? A poznáte, kolik volnočasových aktivit je tak akorát? Psycholožka Lucie Pešková radí děti nepřetěžovat, protože i hra je k jejich vývoji důležitá.

Další nápad, který je dost na hlavu

Se začátkem školního roku se někde změnily jízdní řády hromadné dopravy. Problém s tím mají například v Kladně, odkud do hlavního města začalo jezdit méně autobusů. Lidé chtějí častější intervaly, město se teď pře s krajem, kdo spoje zaplatí. Je ale možná lepší jezdit do Prahy autobusy než auty. S přibývajícími modrými zónami je totiž stále větší problém zaparkovat. Také Praha 8 se chystá na zavedení modrých zón, problémem ale je, že na radnici úplně nevědí, kolik mají parkovacích míst.

V jedno velké parkoviště se možná brzy změní i silnice 102, která vede z Davle do Štěchovic. Svah, který nad silnicí vede, je třeba znovu sanovat a zabezpečit proti pádu kamenů na vozovku. Opravy začnou v říjnu a potrvají 94 týdnů.

Změny v dopravě čekají také řidiče v Praze 8. Zde by se mělo změnit značení na nebezpečné křižovatce ulic Ďáblická a Bešťákova, protože na místě dochází k jedné nehodě za druhou. Také v Měšicích budou měnit křižovatku, protože jen během posledního prázdninového týdne se zde staly tři dopravní nehody, které si vyžádaly výjezd záchranné služby a lékařské ošetření zraněných. Ať už máte problém s uzavírkami, rekonstrukcemi, špatným značením - výsledkem je nekonečně dlouhá cesta do práce a odpoledne zase domů. Své zkušenosti s pražskou dopravou shrnul v komentáři redaktor Martin Chalupa - Jak se dostat v Praze do práce? Pořídit si vrtulník, nebo makat z domova.
 

Zloděj ukradl peníze z cizího účtu

Také jsme informovali o vychytralém zloději, který vybral z cizího účtu přes 80 tisíc korun, a přitom neznal PIN ke kartě. Jak to udělal, se teď snaží vyluštit kriminalisté. Jiná zlodějka zase obrala seniorku o sto tisíc. Velký vtipálek je i muž, který opustil svou ženu kvůli milenci. Aby toho nebylo málo, zneužil její doklady, které potřeboval k rozvodu, a nadělal na ně dluhy čtvrt milionu korun.

Jak to vypadá, jeden by se ze všech těch špatných zpráv skoro zbláznil. Aby se vám to nestalo, neseďte doma a raději se zapojte do seriálu běhů Ladova kraje. A když už začnete s běháním, přestaňte naopak s kouřením, pomůže vám s tím mobilní aplikace. Do hospody na pivko si ale skočte, v nádražce v Kralupech mají půllitr za 12 korun.