Žebrák vs. město. Napsali vyhlášku kvůli jednomu člověku

Alkoholik se uchyluje k žebrání pravidelně. Ilustrační obrázek
 

Kouřim vydala městskou vyhlášku namířenou proti jednomu jedinému žebrákovi. Jak s žebráky bojují ostatní města ve Středočeském kraji?

Žebrání patří k městskému koloritu odjakživa. Zatímco Praha je rájem pro žebráky, kteří si mohou velmi solidně vydělat, v menších městech je situace úplně jiná. 

Kouřim

V Kouřimi se potýkají s žebráním už několik let. Paradoxně jde jen o jednoho člověka. Právě proti němu je namířena nová městská vyhláška, která zakazuje žebrat v na území celého města Kouřim. 

Jde o místního alkoholika, který ani není bezdomovcem. "Problém je, že když mu přijde invalidní důchod, tak se rozpije. A pak pije dál, ale už vidí, že mu nebude stačit ten důchod, no a pak žebrá. Nedělá si starosti a klidně žebrá na ulicích města, ale co je nejhorší, dokonce i ve škole," popsala případ kouřimského alkoholika starostka města Zuzana Čiháková. Pak tohoto nešťastného muže přejde alkoholický opar a on je zase v klidu.

Trvá to vždycky jenom dva dny, přesně týden potom, co dostane důchod. "My už víme, že teď v pátek bere důchod a pak zase za týden bude zkoušet žebrat," popsala pravidelný kolorit města starostka. "Vyzkoušeli jsme už všechno, tohle je poslední možnost. Doufáme, že bude mít strach, že pokuty by snížily jeho příjem na takovou úroveň, že by už nemohl pít vůbec," popsala strategii boje města proti alkoholikovi Zuzana Čiháková. Zvláštní je, že na ostatní lidi v krizi, kteří bydlí v Kouřimi, funguje systém sociální pomoci. 

Říčany 

"Nepamatuju si, že bychom měli tento problém, ani teď, ani před třiceti lety. Něco takového se děje jen v Praze. Teda ne, že by tu nebyli vůbec žádní bezdomovci, ale ti většinou mají dost peněz a ani nežebrají. Naopak, nosí si tašky s pivem," popisuje situaci v Říčanech místostarostka Hana Špačková. "Myslím, že máme výbornou sociálku, která se o bezdomovce a další lidi v kritické situaci dobře stará," vysvětluje místostarostka. 

Beroun

V Berouně funguje rozsáhlá síť sociální pomoci. Je tam Farní charita i Nízkoprahové denní centrum. "Žebrání není náš zásadní problém, žebrající potkáme v Berouně spíše ojediněle," vysvětluje Marie Marková, vedoucí sociálního odboru v Berouně. Přesto jsme v březnu popsali rozhovor, ve kterém jsme vyzpovídali bezdomovce v Berouně, a tam jsme se dostali i k otázkám žebrání. 

Kolín

V Kolíně to nepředstavuje absolutně žádný problém. "Nemáme to ani nijak legislativně podchycené. Zkrátka jsme se těmto otázkám nikdy nevěnovali, a tak nemáme vyhlášku," popsala situaci v Kolíně tisková mluvčí Iva Blumelová. 

Praha

V Praze, na kterou odkazují ze všech ostatních měst, je žebrání zakázané jen v historickém centru města. Žebrat se nesmí ani na stanicích metra, což se často stejně děje. "Nejhorší je to na vlakových nádražích. Ať už na Hlavním, nebo na Masarykově," shodují se Pražané. "Hodně žebrajících je i na Kaprově ulici, přitom to je v historickém centru, kde se tohle dít nesmí," uzavírá diskuzi o žebrání slečna Dagmar Navrátilová z Prahy 2. Někteří lidé si myslí, že žebráním si vydělají bezdomovci i 60 tisíc měsíčně.