Lovecká sezona začala, policie kontroluje myslivce

Myslivci nechtějí střílet lidi, ani psy. Občas se ale stane tragédie
 

Lovecká sezona je v plném proudu, jenže kde jsou zbraně a veselí, může být i alkohol. Hromadné lovy jsou cílem policistů, kteří prověří myslivce dechovou zkouškou.

 

Hromadné lovy mají za cíl bažanty, zajíce a divoká prasata, nikdo však není neomylný. Policisté budou provádět kontroly honů.

S hlavní loveckou sezonou začíná i kontrola myslivců. Myslivců je na tisíce, ale zodpovědně by se měli chovat úplně všichni. Zvláště pokud honitba sousedí s bytovou zástavbou nebo cestou, je třeba si dávat větší pozor, aby nedošlo ke zranění osob.

Co se bude kontrolovat?

Zbraně a alkohol nepatří k sobě

​alkohol - ​dechová zkouška s nulovou tolerancí

​doklady - platný lovecký lístek, průkaz zbraně, zbrojní průkaz a doklad o zaplaceném pojištění

Kontroly ve Středočeském kraji

"Provedenými kontrolami je každoročně zjištěno několik myslivců s pozitivním výsledkem kontroly na alkohol," vysvětlil tiskový mluvčí policie Josef Houžvic. V naprosté většině se jedná o přestupek, který policisté na místě vyřídí uložením blokové pokuty. Ve Středočeském kraji jsou každoročně provedeny desítky kontrol honů, při kterých jsou provedeny kontroly stovek myslivců a jejich zbraní.

Přes veškerá opatření každý rok dochází ke zraněním nejen samotných účastníků honů, ale i ke zranění náhodných osob. Zejména houbaři, kteří se volně pohybují po lese, by si měli dávat pozor, nejlépe sledovat termíny honů a dbát pokynů pořadatele honu.