Protikuřácký zákon v praxi: 23 pokut a menší návštěvnost podniků

Protikuřácký zákon platí pár měsíců. Pomohl něčemu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeští hygienici loni provedli 613 kontrol v restauracích kvůli dodržování protikuřáckého zákona. Závady odhalili v šesti desítkách případů, většinou šlo o drobnější prohřešky. Často chyběla například povinná cedule Kouření zakázáno. Hygienici uložili ve 23 případech sankce v celkové výši 20 000 korun a v deseti případech byli provozovatelé napomenuti.

Takzvaný protikuřácký zákon zakázal kouření v restauracích od konce loňského května. Hygienici ale začali ukládat pokuty až po devadesátidenním přechodném období. Ve 44 případech nebyla restaurace označena v souladu se zákonem cedulí upozorňující na zákaz kouření a prodeje alkoholu a cigaret lidem mladším 18 let. V 16 případech provozovatel nedodržel svou povinnost a nevyzval hosta s cigaretou, aby přestal kouřit nebo odešel.

Zákaz kouření pod hrozbou finančních sankcí platí ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zavedla také zákaz kouření na nástupištích a užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech.

Kontroloři se prý nesetkali s výraznějšími problémy, zákon je vesměs dodržován. "Počkala bych s hodnocením toho, co nás trápí, překvapuje nebo co je největší problém, třeba až po roce účinnosti zákona," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová. To už podle ní totiž bude možné zhodnotit chování lidí v různých ročních obdobích.

Zatím se prý jen "vychovává"

Pokuty mají podle Rážové zatím hlavně výchovný účinek, mnoha provozovatelům je podle ní potřeba zákon ještě vysvětlovat. Fyzické osoby mohou podle ředitelky dostat sankci až 5 000 korun.

Také podle ministerstva i odborníků, kteří se zabývají zdravotními dopady kouření, je na hodnocení přínosu zákona brzo. Zahraniční zkušenosti ale ukazují, že se asi o desetinu snižuje počet hospitalizací kvůli infarktům a astmatickým záchvatům, podobně hovoří předběžná česká data. Odborníci se také domnívají, že více mladých lidí díky zákazu kouřit vůbec nezačne. Zákon má i řadu kritiků. Majitelé restaurací upozorňují na menší návštěvnost v chladných měsících, když kuřáci musejí ven. Považují zákon za omezení práva na podnikání. Některé pivovary ho viní z nižších prodejů.