Na Hradě a v podhradí: Zeman chystá oslavu s příznivci, na náměstích budou demonstrovat jeho odpůrci

Andrej Babiš už má "svou" demonstraci za sebou, je náhoda, že se protestuje právě proti těmto pánům?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opětovné uvedení do funkce oslaví dnes večer prezident Miloš Zeman na Pražském hradě s asi tisícovkou svých příznivců. O hodinu později se sejdou jeho odpůrci, kteří chtějí na pražském Václavském náměstí i v dalších městech protestovat za svobodu slova a médií. Reagují tak na inaugurační projev Zemana, který v něm kritizoval například Českou televizi a další média.

V Praze organizátoři nevylučují, že by se demonstrace mohla proměnit v pochod k Pražskému hradu. Zeman se se svými příznivci v Praze setkává každoročně. Letos jich do Španělského sálu šest dnů po své druhé inauguraci pozval asi 1 000. 

Ke svým přátelům a podporovatelům v úvodu Zeman krátce promluví, následovat bude hudební program. Vystoupí Helena Vondráčková, Daniel Hůlka, Václav Neckář nebo Michal David.

Před rokem se akce konala pod názvem "Můj čtvrtý rok s vámi". Hrála na ní Hudba Hradní stráže a Policie ČR, což je v plánu i letos. Akce se v minulosti účastnili politici blízcí Zemanovi nebo spříznění podnikatelé a umělci.

Přidají se další města

Oslava začíná v 18:00. Zemanovi odpůrci se plánují sejít o hodinu později na akci Zemane, ČT nedáme! Demonstrovat budou za svobodu slova a médií nejen na pražském Václavském náměstí, ale i v jiných městech. Protesty se uskuteční například v Českých Budějovicích, Táboře či Turnově.

Organizátorům se nelíbí Zemanova kritika médií, kterou pronesl v inauguračním projevu. Jeho slova považují za útok na svobodu slova. Poukazují také na to, že Zeman kritiku pronesl ve stejné době, kdy na Slovensku řeší vraždu investigativního novináře.

Studenti už v poledne

Výstražné studentské stávky na obranu ústavních hodnot v České republiky se dnes zúčastní stovky lidí z vysokých a středních škol po celé zemi. V poledne vyšly na půl hodiny ze školních budov. Chtěly tím dát najevo, že jim není lhostejný osud země a že jim vadí přístup vrcholných politiků k ústavě. 

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili před týdnem studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

Zeman novou pětiletku začal tak, jak předchozí skončil. Urážel, útočil. Více čtěte zde.