Britská královna se nakazila covidem. Patří do rizikové skupiny pacientů, její příznaky jsou známé

Královna Alžběta II. se nakazila covidem, ale nepociťuje žádné vážnější příznaky
  |   zpráva

Britská královna Alžběta II. se nakazila virem koronaviru, potvrdil to Buckinghamský palác. Řadí se do rizikové skupiny pacientů. U těch je vysoké riziko vzniku vážných zdravotních komplikací, a to i po očkování.

Královna se nakazila virem covidu, potvrdil to Buckinghamský palác a informoval o tom web Mirror.

Navzdory tomu, že kvůli svému vysokému věku patří do rizikové skupiny lidí, u kterých se často objevují vážné symptomy nemoci, žádné vážnější příznaky nákazy nepociťuje. Údajně jsou její symptomy podobné obyčejnému nachlazení.

„Věk je při nákaze koronavirem obrovským rizikovým faktorem,“ uvedl pro National Geographic imunolog univerzity v americké Virginii William Petri. „Pokud je vám méně než 45 let, pravděpodobnost toho, že by pro vás tato nákaza byla fatální, je téměř nulová, poté se ale exponenciálně zvyšuje,“ dodal.

To, že se královna navzdory nákaze cítí velmi dobře, potvrzuje i vyjádření jejího mluvčího, který veřejnosti potvrdil, že bude nadále zastávat některé ze svých funkcí.

Královna se virem nakazila dokonce i poté, co se nechala proti covidu plně očkovat. Možná právě tento fakt je důvodem, proč se u královny neprojevily žádné vážnější příznaky, ačkoliv patří do rizikové skupiny.

Podle expertů mají totiž očkovaní jedinci mnohem větší pravděpodobnost, že u nich nákaza bude probíhat velmi mírně.

„U plně očkovaných lidí, kteří se nakazí koronavirem, je menší pravděpodobnost, že budou pociťovat vážné symptomy nákazy, než u lidí, kteří očkovaní nejsou. Příznaky nemoci můžete pociťovat, i pokud jste plně naočkovaní, ale ve většině případů budou mnohem méně vážné,“ uvádí web Mayo kliniky.

Po celou dobu pandemie byla královna před nákazou velmi dobře chráněna, v roce 2020 někteří její sloužící dokonce obětovali své osobní životy a zůstali izolováni spolu s královnou, aby jí mohli sloužit.

V roce 2021 stále dodržovala velmi přísné pademické opatření; když se účastnila pohřbu svého zesnulého manžela prince Filipa, tak u ceremonie seděla o samotě a s maskou. V posledních týdnech se ale pandemická opatření týkající se královny rozvolnila, dokonce i vyrazila na výlet do svého panství Sandringhamu a věnovala se svým královským povinnostem.

Zdroj: Mirror, National Geographic, Mayo clinic

KAM DÁL: Covid: Jak účinně předejít dlouhému trvání nemoci či jak se jí zcela vyhnout?

Klíčová slova: