Úspěch českých vědců: Vyvinuli nanokuličky využitelné na testy covid-19

Vědci přišli s objevem, který usnadní testování
 

Olomoučtí vědci vyvinuli miniaturní částice s magnetickým jádrem a tenkou křemennou slupkou na povrchu, které dokážou izolovat virové RNA. Staly se tak základem pro nové sady vyvinuté v tuzemsku, které pomáhají při testování na covid-19. Technologii se již podařilo otestovat v praxi; první várky pro diagnostické účely již nakoupily komerční společnosti.

Nový typ magnetických nanokuliček o velikosti několika desítek nanometrů s vhodně upraveným povrchem pro izolaci nukleových kyselin vyvinuli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Vývoj testovacího protokolu byl reakcí na nedostatek komerčních testovacích sad v době koronavirové krize.

„Oxid křemičitý, který obaluje magnetické nanočástice, má velkou schopnost vázat nukleové kyseliny. Díky obrovskému povrchu nanočástic se na ně efektivně zachytí velké množství virové RNA,“ uvedl Radek Zbořil z RCPTM. Navázané molekuly RNA lze poté podle něj snadno izolovat pomocí externího magnetu pro účely diagnostiky.

Technologicky nenáročná syntéza

Izolace virové RNA je podle odborníků základem celého procesu přípravy nové technologie. Nanočástice z RCPTM mají podle Pavla Šáchy z Ústavu organické chemie a biochemie rychlou odezvu na magnetické pole i velkou kapacitu pro vazbu RNA. Výhodou je také to, že je lze vyrobit ve velkém množství. „V jednom cyklu jsme schopni připravit více než 100 gramů částic, které jsou použitelné pro zhruba 100 000 testů na covid-19. Jedná se o technologicky nenáročnou syntézu. Kapacitu tak dokážeme i řádově navýšit,“ doplnil Ivo Medřík, který se na vývoji nanočástic podílel.

Technologii se podařilo úspěšně ověřit ve Státním zdravotním ústavu v Praze, v nemocnicích v Motole nebo Na Bulovce či ve výzkumných vědeckých centrech. „Výsledky potvrdily, že naše magnetické částice jsou z hlediska účinnosti izolace virové RNA srovnatelné s komerčními materiály. S ohledem na produkční kapacitu a nižší výrobní náklady jsou proto plně připraveny na transfer do praxe,“ dodal Radek Zbořil s tím, že celý vývoj nových izolačních souprav pro diagnostiku covid-19 je ukázkou spolupráce akademických pracovišť a také toho, jak lze převést výsledky z laboratoře do praxe v rekordně krátké době.

KAM DÁL: Děsivá legenda o Devíti křížích: Masakr na české svatbě, na který doplácí řidiči dodnes.