Pořad Peče celá země jako Maršálkova one man show? Prý si tam dělá, co chce

Josef Maršálek úspěch české série přisuzuje tomu, že mají Češi dobře vybavené kuchyně
Zobrazit fotogalerii (7)
  |   zajímavost

U diváků se letošní, třetí řada pořadu Peče celá země dočkala drsné kritiky, ale porotce Josef Maršálek je přesvědčený, že díly jsou lepší než britský originál. Jenže je to právě on, komu diváci nejvíce vytýkají, že na sebe v show strhává pozornost a řídí si to tam podle libosti. Dokonce nedávno vystoupil v médiích bývalý soutěžící, který se rozčiloval, že Maršálek sice radí, ale v gastronomii vůbec nepracuje a stává se z něj jen mediální postavička.

České televizi se s novým rokem daří, v sobotu je jedničkou ve sledovanosti díky pořadu Peče celá země, v neděli to byl Smysl pro tumor. Zatímco ale příběh onkologického pacienta si diváky získal, cukrářská show čelí stále větší vlně kritiky. Naposled se diváci rozhořčili, když v osmém díle nikdo nevypadl, což snadno umožňuje benevolentní licence BBC

Mohou si porotci dělat, co se jim zlíbí?

Ta totiž sice požaduje, aby byl na konci jeden vítěz, jak k němu ale soutěž dojde, to už je vlastně jedno. V sobotu tak vypadnou rovnou dva z pěti zbylých – vybírat se bude z manažerky Terezy Olbrichtové, referentky kanceláře Kláry Mahdal, maminky Kristýny Frödové nebo obchodníka Romana Klumpara či studenta medicíny Vojtěcha Vrtišky. Zatímco týden zpátky si diváci stěžovali, že soutěžící vypadávají neprávem a show není fér, teď mají problém, že nevypadl vůbec nikdo. 

Nedávno ale vystoupil v médiích také účastník první řady Jan Jirka, který se do Maršálka obul naplno. Podle něj je až směšné, jak se porotce staví do role cukrářského guru, když sám žádnou cukrárnu ani jiný podnik nemá. Naopak se teď ve velkém soustředí na sociální sítě, televizní pořady a prodej své kuchařky. A v jeho názoru s ním diváci často souhlasí.

Zatímco ve StarDance byl Maršálek opěvovaným soutěžícím, který si všechny získal svou energií, v Peče celá země dostává tvrdou kritiku. Někteří jsou přesvědčení, že si v soutěži dělá „self-promo“ a strhává na sebe veškerou pozornost. Také si prý libovolně určuje, kdo tentokrát vypadne, aniž by bral ohled na skutečné výkony. Nehledě na podnětné argumenty diváků je však třeba si přiznat, že hodnocení v takových soutěžích bude vždy subjektivní záležitost, která nevyhoví přání všech…

V čem tkví úspěch třetí řady?

Navzdory kritice na sociálních sítích, která se primárně obrací k Maršálkovi, je show sobotní jedničkou a slaví mezi diváky velký úspěch. „Když se podívám na sestřih vítěze britského originálu, ze kterého vychází Peče celá země, tak si dovolím tvrdit, že jeho výkon je průměrným výkonem českých soutěžících ve třetí řadě. Běžná česká domácnost má totiž doma troubu a to není standardem kdekoliv jinde na světě,“ zhodnotil Josef Maršálek.

„Je tedy určitě vidět, že lidé mají vztah k pečení a že na sobě pracují. Mít očekávání a nějaké ambice je přirozené. Určitě se ale efekt soutěže podepsal na tom, jak se doma peče. Nejspíš jsme pochopili i přesah toho, když v neděli upečeme bábovku a naservírujeme ji své rodině. Najednou je nad šálkem kávy a kusu sladkého všechno klidnější,“ doplnil porotce, podle kterého se podařilo dát dohromady partu skvělých lidí, kteří show dodávají šťávu. Bude tak zajímavé sledovat, kam se kroky Josefa Maršálka budou po konci pořadu ubírat dál a zda mu tentokrát pozice rozhodčího uškodí.

„Myslím, že pořad znovu nastartoval vztah k tradici, buduje v lidech pocit rodinné sounáležitosti. Opět jsme objevili kouzlo babiččiných receptů. A to jsou věci, které se dnešní divoká doba snažila v rodinách utlumit. BBC přišla s geniálním konceptem, prostřednictvím kterého se tohle všechno podařilo podnítit, a to celosvětově,“ souhlasí s kolegou moderátor Václav Kopta. Ten si s sebou nese jednu smutnou pravdu – většinu úžasných dobrot při natáčení neochutná, protože musí brát ohled na vysoké riziko cukrovky. Doktorka už mu prý několikrát řekla, že má namále!

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Hvězdné manýry Miloše Kopeckého: Svoji bývalou lásku vyštípal z kultovního filmu.