Královna Kleopatra možná nebyla tak krásná, jak se o ní tvrdí

Kleopatra je zobrazována jako neodolatelná žena. Ale bylo to skutečně tak?
  |   zajímavost

Kdo by neznal královnu Kleopatru? Půvabnou ženu, která okouzlila Julia Caesara i Marca Antonia natolik, že pro ni byli schopni ohrozit světový mír i manželství, věnovat jí půdu a svá srdce k tomu. Jenže ačkoliv je v moderní kultuře zobrazována jako takřka neodolatelná, existují hlasy z řad historiků, kteří nepředpokládají, že to byla zas taková krasavice. 

Kleopatra byla egyptská královna, kterou u nás tak trochu proslavil především Michal David, když nechal v prostorách Divadla Broadway rozeznít muzikál, který se reprízuje už celé roky. Ve skutečnosti žila před více než 2 000 lety, a proto neexistují žádné její přímé portréty nebo fotografie. To však spekulacím nad její krásou nijak nezabránilo. Pravdou je, že vnímání krásy v tehdejším Egyptě a moderním světě se může velmi lišit. S jistotou tak odpověď nenajdeme, můžeme se však podívat na zoubek spekulacím, které nedají historikům spát už celá léta.

Kleopatra byla v Římě vítána s nebývalými poctami

Pokud bychom uvažovali nad počínáním královny Egypta, mohli bychom její chování označit za takřka (počínající) feminismus. Byla silná, odhodlaná a chtěla chránit svou zem. Byla starší než bratr, přesto byla jmenována jeho spoluvladařkou. Tehdejší zákony nedovolovaly, aby jako žena usedla na trůn sama. Pak ale přišel Caesar.

Zamilovali se a Kleopatra se velmi rychle stala jeho milenkou. Porodila mu syna Cesarióna a v Římě ji Caesar uvítal s nebývalými poctami. Byl jí naprosto oslněn, ačkoliv svým chováním působil poprask. Podle římského práva byl legálně ženatý, navíc se lidu egyptská královna vůbec nelíbila. Kdyby vás snad napadlo, že už tady jsme u vzhledu, není tomu tak. Pravděpodobně právě až nezdravá fascinace Caesara Kleopatrou zavdala spekulacím, že šlo o ztělesněnou bohyni. A možná je to opravdu pravda. 

Kdo vlastně určuje definici krásy?

Potíž je v tom, že ji dnes mnozí srovnávají s její nejznámější představitelkou Liz Taylor, která platila za sexuální symbol své doby. Římští básníci o ní dokonce měli napsat, že jde o ženu, která v sobě skrývá nepřekonatelnou krásu a dokáže uhranout jakéhokoliv muže. Vždyť přece okouzlila slavného a tvrdého Caesara, stejně tak Marca Antonia, který jí padal k nohám.

Z historie ale víme, že šlo o ženu nesmírně inteligentní a vzdělanou. Mluvila plynule devíti jazyky, někdy se uvádí, že jich bylo dokonce dvanáct. Byla prý také výbornou diplomatkou a vládkyní. Politické schopnosti získávala už v pubertě. Když jí bylo čtrnáct let, stala se po smrti matky spoluvladařkou svého otce.

Jak vypadala ve skutečnosti? 

Byl to řecký spisovatel Plútarchos, který Kleopatřin vzhled označil za průměrný. Prý to byl ve skutečnosti její hlas a charisma, které z ní dělalo žádoucí dámu. Dokonce se v roce 2007 objevily mince, na kterých je Kleopatra vyobrazena s velmi výraznými rysy, velkým nosem a drsným vzhledem spíše muže než něžné královny. 

Ostrá brada a výrazný nos měly být však v té době považovány za symbol krásy. A tak je možné, že Kleopatra na mincích takto vyobrazená být chtěla. Nebo taková byla i ve skutečnosti a oslňovala hlavně osobností. Nebo ji přesně takto muži tehdy vnímali jako hotový skvost. 

Zdroj: history.com, nationalgeographic.com, storymag.cz

KAM DÁL: Zlatá labuť bude pokračovat až po prázdninách. V létě opráší Nova staré klasiky.