Rady pro seniory: Říjnové bylinky, které vám pomohou udržet pevné zdraví

Lichořeřišnice má blahodárný vliv na imunitu
 

Není žádným překvapením, že v říjnu začíná náš každoroční boj s chřipkami a virózami. Letos se k tomu bohužel přidal ještě další nezvaný host jménem koronavirus. Máme tedy co dělat a není prostor na chyby a ztrácení času. Kdo jiný umí v takovýchto situacích poradit než zkušenosti našich babiček?

Na covid sice samotné bylinky nezaberou, ale pomohou vašemu tělu dostat se do takové formy, že si s touto tajemnou nemocí bude umět lépe poradit. Uděláte však také dobrou věc pro prevenci před nachlazením nebo chřipkou. 

Čertův kořen

Typickým příkladem bylinky, kterou naše babičky používaly a nedaly na ni dopustit, je čertův kořen. Ten se používá při léčbě infekčních chorob, viróz a působí jako harmonizátor. Zvyšuje obranyschopnost těla, které se po jeho pravidelném užívání snáze potýká s infekcemi.

Lichořeřišnice

Další bylinkou, která vám skvěle nastartuje imunitní systém, je lichořeřišnice. Ta si umí poradit se streptokoky, stafylokoky a dalšími bakteriemi, které napadají dýchací a močové cesty. 

Kostival lékařský

Nezapomeňte ani na kostival lékařský, který má blahodárný list i kořen. Kořen se usuší a smíchá s krémem. Směs pak natírejte na bolavé klouby. Z listů si zase můžete připravit odvar do koupele.

Máta

Také máta má široký rozsah využití. Uklidňuje podrážděný žaludek, přispívá ke správnému zažívání a také léčí rýmu a nachlazení.

Kozlík lékařský

V říjnu se sklízí také kozlík lékařský, ten je báječným pomocníkem s nespavostí. Využívá se také při nervozitě a stavech úzkosti. 

Čekanka

S pletí a vráskami pomůže čekanka. Čerstvá šťáva z kořene dokonce podporuje růst vlasů. Kořen dále čistí játra, ledviny a zbavuje člověka nechutenství.

Den stromů

Na 20. října připadá Den stromů. Nebuďte tedy líní, seberte se a každý za rodinu alespoň jeden strom vysaďte. Je jedno, jestli to bude bylinka, jabloň nebo keř pro potěchu oka. Všechno se počítá!

KAM DÁL: Bylinky jako recept na dlouhý život. Jen musíte tu správnou zvolit v pravý čas