Elvisův Cadillac, nebo zelený kabriolet z Jízdy? Které auto je nejslavnější?

Kabriolet z Jízdy. Podívejte se na další slavná auta
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Rychlá auta patří nejen na závodní okruhy, ale i do filmů, do knih a jsou také oblíbeným odznakem mnoha celebrit. Někteří mají auta jako hobby, pro někoho jsou vášní a pro někoho se dokonce stala osudnými. Prohlédněte si žebříček pěti aut, jež zanechala významnou stopu v kulturním prostoru

Porsche 550, v němž zemřel James Dean

Porsche, jemuž se přezdívalo „Little Bastard“, se stalo osudným jedné z největších hereckých hvězd své doby. Dodnes je James Dean symbolem a to se dožil pouhých čtyřiadvaceti let. Velký herecký talent stihl zazářit především v adaptaci románu Johna Steinbecka Na východ od ráje a ve filmu Obr. Zemřel 30. září 1955.

Zelený kabriolet Radka Pastrňáka a Jakuba Špalka
…a samozřejmě i Ani Geislerové. Film Jízda je skvělý. A těžko bychom si ho mohli představit bez zeleného auta, kterým to všechno začne. Stačilo ho jen trochu upravit, nabrat nečitelně lascivní Geislerovou a rozjet se. (Více o filmu Jízda si přečtěte zde.)

Vůz, v němž zemřel Albert Camus
Albert Camus dodnes drží významné prvenství – jako nejmladší byl vyznamenán Nobelovou cenou za literaturu. A je dobře, že se mu této pocty dostalo tak brzy (Camusovi bylo v roce, kdy Nobelovu cenu obdržel, pouhých třiačtyřicet let). Protože kdyby porota nejproslulejšího literárního vyznamenání ještě pár let otálela, Camus by se nedočkal. Zemřel totiž brzy a nečekaně. Zahynul při autonehodě.

Shoda náhod zde byla obzvlášť nepříznivá, protože Camus měl původně v plánu vrátit se z domu na venkově do Paříže vlakem. Bohužel jej jeho přítel Michel Gallimard přesvědčil, aby se svezli do hlavního města Francie Gallimardovým novým sportovním vozem. Tato cesta se stala Camusovi osudnou. Více než padesát let po Camusově smrti vystoupil italský akademik a básník Giovanni Catelli s tvrzením, že za Camusovou smrtí stála ruská KGB.

A co je ještě zajímavější – k pozoruhodnému tvrzení jej údajně dovedla poznámka v deníku jiného básníka – Jana Zábrany. Catelli uvedl, že v italském překladu Zábranova deníku Celý život chybí některé pasáže, v nichž podle akademika měl Zábrana tvrdit, že s autem, v němž Camus zahynul, někdo před jízdou manipuloval. Camusův životopisec Olivek Todd však takovou možnost popřel.

Není pochyb o tom, že nejslavnějším autem kulturního světa je Cadillac krále rock’n’rollu.

Kerouacův Hudson

Do našeho žebříčku se protlačil i jeden vůz takříkajíc nepůvodní. Hudson, o němž je zde řeč, je totiž filmovou rekvizitou, která představuje auto zpodobněné v knize. Štáb filmové adaptace slavného Kerouacova románu Na cestě využíval auto během natáčení a potom jej přenechal muzeu Beat Generation v San Francisku. Kapota hnědého Hudsonu je dosud matná kvůli prachu. V muzeu totiž auto nikdy neumyli a špínu, která na něm při natáčení ulpěla, nechali být.

Ačkoliv zde mluvíme o pouhé filmové rekvizitě, asi stěží můžeme opomenout jeden z nejslavnějších road tripů kulturních dějin. Kerouac je považován za čelního představitele beatnické generace, do níž je kromě něj obvykle řazen například Allen Ginsberg nebo Lawrence Ferlinghetti. A Kerouacův nejslavnější román Na cestě (On the Road, vyšel v roce 1957) je dodnes překládán, čten a obdivován. Námětem navazuje na Londonovu Cestu a stal se inspirací pro desítky spisovatelů a dobrodruhů.

Růžový Cadillac Elvise Presleyho
Není pochyb o tom, že nejslavnějším autem kulturního světa je Cadillac krále rock’n’rollu. Elvis automobily zbožňoval a jako Američan a vlastenec miloval značku Cadillac. Během svého poměrně krátkého života jich údajně nakoupil přes dvě stě. Většinu daroval nebo rozdal (Elvis auty obdarovával i cizí lidi), ale mnoho jich sám používal.

Asi nejznámější z nich je Elvisův růžový Cadillac. Ten překročil stín slavného majitele a stal se inspirací pro režiséra Buddyho Van Horna, jenž v roce 1989 natočil snímek Růžový cadillac, který, jak je patrné již z názvu, na motivu slavného Elvisova auťáku staví. Také ve snímku Klepání na nebeskou bránu se mihne zmínka o růžovém Cadillacu.