Pohádky v televizi: Letošní Vánoce ve znamení klasiky, těšit se můžeme i na žhavou novinku

Tak na co se letos můžeme těšit?
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Pohádky jsou naprosto nezbytnou součástí Vánoc. Mnoho lidí si bez nich nedokáže nejhonosnější svátky roku představit, zrovna tak jako bez kaprů či bez vánočního stromečku. Na jaké pohádky se můžeme těšit letos? A jakou novinku zhlédneme 25. prosince? 

Tři oříšky pro Popelku

Ne náhodou je tato pohádka už mnoho let vysílána na Štědrý den. Tři oříšky pro Popelku jsou naprostá klasika, která od sedmdesátých let baví a dojímá diváky nejen v České republice, respektive v Československu, nýbrž na mnoha místech světa. Libuše Šafránková v roli Popelky vytvořila jakýsi vzor pro to, jak hrát v pohádkách tak oblíbené postavy chudých děveček. Stejně tak píseň Karla Gotta Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš zní v českých rádiích dodnes. I letos si budeme moct Popelku vychutnat na Štědrý den – v 19 hodin ji má na programu JOJ.

Anděl Páně

Jakkoliv jsou nové české pohádky kritizovány kvůli plochému ději a laciným, nevěrohodným kulisám, Anděl Páně a jeho pokračování Anděl Páně 2 je skvělý a velmi dobře propracovaný film, o jehož kvalitách svědčí mimo jiné i to, že Anděl Páně 2 přivedl v loňském roce do kin přes milion diváků. Režisér Jiří Strach slyšel slova chvály ze všech stran, takže není žádným překvapením, že se hlasitěji a hlasitěji začíná mluvit o třetím pokračování. Máme se na co těšit, Anděla Páně 2 uvidíme na Štědrý den od 19 hodin na programu ČT 1, po něm bude následovat pohádka Dvanáct měsíčků a ve 22:10 uzavře ČT 1 štědrovečerní program klasickým snímkem Jana Hřebejka Pelíšky. První díl Anděla Páně vysílá ČT 1 23. 12. od osmi.  

Pyšná princezna

Stejně jako Tři oříšky pro Popelku bylo námětem k natočení této pohádky dílo české spisovatelky a autorky nezapomenutelné Babičky Boženy Němcové. O Pyšné princezně se hovoří jako o první československé pohádce pro děti. Kéž by každá další byla alespoň tak kvalitní jako tato černobílá klasika. Barrandov má na programu Pyšnou princeznu na Štědrý den v šest.

S čerty nejsou žerty

"Máchale, spadlo ti to!" Nejedna hláška z tohoto filmu se dostala do obecného povědomí většiny českých diváků jako takzvaný evergreen. A stejným evergreenem je tato pohádka z roku 1984, jež byla natočena podle předlohy – koho jiného než – Boženy Němcové. Ve snímku zazářili Ondřej Vetchý, Vladimír Dlouhý, Jaroslava Kretschmerová nebo Dana Bartůňková a hudba z dílny jednoho z nejznámějších českých hudebníků Jaroslava Uhlíře je také výtečná. Letos na Primě dva dny po Štědrém dnu ve čtvrt na devět.

Nejlepší přítel

Nejlepší přítel je novinka. Pohádku uvede Česká televize 25. prosince v osm hodin. Co víme – v hlavní roli chudého mladíka Ondřeje uvidíme vycházející hereckou hvězdu Zdeňka Piškulu. Tomu musí čert Matěj v podání Marka Adamczyka plnit všechna přání, dokud Ondřej neřekne, že je zcela šťastný. Otázkou pak zůstává, zda a jak je takového štěstí možno dosáhnout. Na odpověď si musíme počkat na večer po Štědrém dnu. Pohádky vysílané 25. prosince jsou obvykle jedním z nejsledovanějších programů celého roku. Nezřídka se stává, že ve sledovanosti překonají dokonce takové události, jako je například finále mistrovství světa v ledním hokeji.

Láska nebeská

Jakkoliv Láska nebeská není tak docela pohádkou, k Vánocům dozajista patří. Mnoho televizních diváků si vánoční atmosféru spojuje právě s tímto filmem z roku 2003, v němž září Keira Knightley, Colin Firth nebo třeba Emma Thompson. A jakkoliv jsou četné, proplétající se vztahové peripetie výrazně klišovité, film právě nadnesená, schematická výstavba drží pohromadě a nic jiného než happy end by si k němu ani nebylo možné představit. Lásku nebeskou bude letos vysílat Nova, a to hned dvakrát – zítra ve 20:20 a 23. 12. v 11:45.

Sám doma

Stejně tak snímek Sám doma není možné řadit mezi "čistokrevné" pohádky. A stejně tak Sám doma je jedním z nejvánočnějších filmů, jaké kdy byly natočeny. Celosvětovou popularitu zaručil tomuto snímku přesvědčivý Macaulay Culkin či výjimečná hudba mistra filmové skladby Johna Williamse. Snímek uvidí diváci Primy na Štědrý den ve 20:15, před ním poběží česká pohádka z roku 2015 Sedmero krkavců, po něm pak snímek Notting Hill.

Byl jednou jeden král

Nezapomenutelný Jan Werich se v televizi objeví na Štědrý den. Nova má pohádku na programu v 18:40, po ní budou následovat Tři bratři a večerní program uzavře Pretty Woman.