Napoleon jako Hitler, Caesar nebo Mussolini: Víte o něm všechno? Čeho se k smrti bál?

Napoleon bývá vzorem vojevůdcovských schopností a cílevědomosti, na druhou stranu však projevoval lhostejnost k lidem, v nichž viděl jen prostředky svých cílů
  |   osobnost

Válka, dobývání, úspěchy. Jenže mluvit o Napoleonovi Bonaparte jako o velkém válečníkovi, zavání vzhledem k jeho výšce nemístným žertem. Přesto o žádného trpaslíka nešlo, za tímto mýtem stáli Britové. Určitě patřil mezi nejznámější vojevůdce historie lidstva, jeho život i smrt jsou i tak obestřeny tajemstvími. Z obyčejného občana se stal císařem, prošel mnoha bitvami. Víte o něm všechno?

Války miloval, vůně střelného prachu mu učarovala. Svým tažením Evropou kosil jednoho nepřítele za druhým. Ostatní monarchové z jeho vojska měli strach. Napoleon Bonaparte však nebyl jen vojevůdce a zhýčkaný císař, který měl rád bohatství. Jaké detaily z jeho života možná neznáte? 

Hitler, Caesar a...Bonaparte?

Je to zvláštní a také pravděpodobně fáma. Adolf Hitler, Benito Mussolini, Julius Caesar, Alexander Veliký a Napoleon Bonaparte měli všichni stejný problém. Strach z koček. Absolutní banalita, která má dokonce svůj odborný latinský název (ailurofobie) je však spíše nepotvrzenou informací. Napoleon se těchto zvířat údajně začal bát po napadení divokou kočkou, když byl malý kojenec. 

Napoleon I. Bonaparte
- císař v letech 1804–1814 a poté sto dní na přelomu jara a léta 1815
- jen francouzských občanů během napoleonských válek zahynulo více než milion
- narodil se na Korsice do rodiny nepříliš zámožného příslušníka úřednické šlechty
- ve 24 letech už byl generálem

Záchrana Napoleona

Další neuvěřitelná historka v souvislosti s Napoleonem vznikla na základě údajného plánu na osvobození vojevůdce z ostrova Svatá Helena, kam byl uvržen do exilu po prohrané osudové bitvě u Waterloo. Místo vzdálené 2 tisíce kilometrů od pevniny bylo místem, kde Napoleon zemřel, ale nemuselo k tomu dojít. 

Existovalo hned několik plánů, jak francouzskou legendu zachránit. Vymýšlely se plány s nafukovacími balóny, loděmi, ale také ponorkami. V roce 1820 dostal vynálezce a pašerák Tom Johnson nabídku 40 tisíc liber, když dostane Napoleona z ostrova. Pod útesy, kam se měl císař dostat zkonstruovanou lanovkou, měly čekat dvě primitivní ponorky. Plán pochopitelně nevyšel, protože funkční ponorky začaly brázdit moře a oceány až o několik desítek let později. 

Napoleonský syndrom

Malý vzrůst. To je jedna z nejznámějších informací, která se v souvislosti s Napoleonem probírá už od školních lavic. Pravda je však taková, že měřil celkem slušných 168 centimetrů, což bylo na tehdejší dobu celkem v pohodě. Paradoxně se tak psychické komplexy z malé výšky jmenují po někom, kdo žádný trpaslík nebyl.

Tento nelichotivý odkaz k Napoleonovi má až britská propaganda, která ho v kreslených vtipech znázorňovala jako zakrslíka. Tato nelichotivá, ale dobře zapamatovatelná image, už mu zůstala a jen tak nikdo mu ji neodpáře. 

Jak to bylo s jeho smrtí?

Napoleon zemřel v pouhých 51 letech v exilu na ostrově Svaté Heleny 5. května roku 1821. Oficiální verze hovoří o rakovině žaludku, ale existuje mnoho pochybností, které pracují s jinou verzí a důvody úmrtí slavného Napoleona. 

Nejrozšířenější konspirace hovoří o možném otrávení, protože se v jeho vlasech objevilo nadprůměrné množství arsenu. Za šest let v exilu si také často stěžoval na povětrnostní podmínky a zimu. Jestli však zemřel opravdu na rakovinu, je pouze spekulací. 

Zdroje: zoommagazine, Česká televize

KAM DÁL: Putina straší ztráta bohatého území. Rozpoutá kvůli tomu další konflikt a troufne si i na USA?