Tajemství Přemka Podlahy: Proč se stal kutilskou legendou?

S Jiřinou Bohdalovou spojovalo Přemka Podlahu dlouholeté přátelství, herečka se po jeho smrti také pokoušela mít vlastní pořad ve stylu Receptáře
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Do poslední chvíle natáčel oblíbený pořad pro kutily. Přemek Podlaha zásoboval republiku receptářem nápadů, ale sám spíše jen koukal pod ruce těm šikovnějším. Jak se tedy vlastně zrodila legenda o národním kutilovi?

Přemek Podlaha byl fenomén. Symbol českého kutilství ukázal národu, jak lze pečovat o rostliny, zasadit strom, postavit ptačí budku, ale třeba také vytvořit výtah na převoz věcí do kopce. Výčet vynálezů, rad a triků by vydal na knihy, ale kdo byl a kde se vlastně vzal kutil Přemek Podlaha?

Univerzální moderátor

Přemek Podlaha měl za sebou poctivé vzdělání v oboru. V roce 1962 totiž absolvoval novinařinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Záhy se uchytil v Československé televizi, kde započal kariéru moderátora v pořadu Zemědělský magazín. Vzhledem k tomu, že byl schopný a oblíbený, vzal si na starost i pořad ze zcela odlišného oboru, kterým bylo populárních Deset stupňů ke zlaté.

Láska ke kutilství však byla vztahem na celý život. Nejbližší na Přemka Podlahu vzpomínají jako na zvídavého muže, který se rozhodně nestyděl zeptat. Když se tak v jeho domě objevil řemeslník, údajně si nenechal ujít žádný detail jeho práce.

Přemek Podlaha
- Vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, promoval v roce 1962.
- Třináct let vysílal rozhlasovou verzi pořadu Receptář je náš v Českém rozhlase České Budějovice.
- Zemřel po dlouhé těžké nemoci 23. prosince 2014 ve věku 76 let v hospicu U dobrého pastýře v Čerčanech.

Ze zpravodaje pro Zemědělský magazín se tak postupně rýsoval nápad na slavný receptář. Mezitím si však prošel úspěšnou kariérou moderátora vědomostních pořadů, např. zmíněného pořadu Deset stupňů ke zlaté, Osmičky nebo pořadu Kostky jsou vrženy.

Zrod legendy

S rokem 1987 přišla nesmrtelná legenda s názvem Receptář. Tehdy se populární pořad objevil na československých obrazovkách poprvé. Dlouholetý sen Přemka Podlahy se stal realitou.

Celý pořad byl koncipován jako výpomoc divákům, kteří chtějí poradit s nějakým problémem, ale měl se věnovat i specifickým koníčkům, radám, trikům a tipům, co se zahradou a s domem. Zlaté české ručičky dostaly svůj vlastní pořad a Přemek Podlaha se stal jeho neodmyslitelným symbolem.

V kreativitě neznal meze. Vymýšlel soutěže třeba o nejkrásnější Jablko roku, vydával populární časopis a vždy se pokoušel přizpůsobit době, ve které pořad vytvářel. Až do roku 2014! Receptář vystřídal hned několik podob, speciálních formátů, ale také televizních kanálů. Přemek Podlaha se stal také terčem satirického pořadu Tele Tele, kde byl přejmenován na Přemka Prkennou Podlahu. 

Jak to bylo s jeho kutilstvím?

Byť byl Přemek Podlaha ztělesněný receptář, sám si na odborné práce najímal pracovníky, kterým, jak již bylo zmíněno, koukal pod ruce. Do odvážných úprav se podle svojí rodiny nikdy nehrnul, jak potvrdila jeho dcera v rozhovoru pro iDnes v roce 2019.

Na svojí chalupě se však přeci jen dokázal odvázat. Jako většina Čechů se tam snažil hodně věcí udělat sám. Zde měl také prostor pro praktické využívání rad, které celý život předával skrze svoje legendární pořady. Nenápadně, ale o to zásadněji, tak Přemek Podlaha ovlivnil zdejší kulturu, a to nejenom prostřednictvím televizní obrazovky. 

V roce 2014 zemřel po dlouhé a těžké nemoci. Den před Štědrým dnem odešla moderátorská legenda, která ve svém žánru neměla a dodnes nemá konkurenci. Jak totiž jeho vlastní dcera popsala, on byl duší pořadu, nikoli hercem. 

KAM DÁL: Konec zlatých českých ručiček: Dnešní děti netuší, co je to manuální práce.