Babiš mlží a mate veřejnost: Asi zapomněl, že žijeme v právním státě, policie jednala správně

Babiš stále jede na stejné vlně. Hodný strýček, který všechny zachrání
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se podivuje nad tím, jak rychle policie žádá Sněmovnu o vydání jeho a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Dokonce mluví o strachu "starého korupčního systému" dát mu šanci sestavit vládu a ukázat, že fakt umí. Jenomže zejmě zapomněl, že žijeme v právním státě. A v něm policie nemohla jednat jinak.

Král Andrej a jeho dvorní dámy, kterou se stala kromě Jaroslava Faltýnka i nová vycházející hvězdička ANO Radek Vondráček, mají napilno. Okamžitě po volbách se všichni tři začali všemožně snažit, aby se na jednání o novém vydání či nevydání do rukou policie pokud možno zapomnělo. 

Nesmyslná prohlášení

Dokonce se uchýlili ke zvláštním praktikám, nad kterými zůstává rozum stát. Podle zřejmě budoucího předsedy Sněmovny Vondráčka, což je jen tak mimochodem jedna ze čtyř nejvyšších ústavních funkcí v této zemi, bude "záležet na diskusi stran". Prý ony rozhodnou, jestli je vhodné Babiše s Faltýnkem vydat, nebo ne. Aha! Takže ne policie, ne soudy, ale debata politiků má rozhodnout. Tedy podle pana Vondráčka. Ve skutečnosti to tak naštěstí není.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek stále tvrdí, že jsou nevinní a celá kauza kolem Čapího hnízda je vykonstruovaná. Logicky by tedy měli sami požádat Sněmovnu o vydání a co nejrychleji svá jména očistit.

S posledním výrokem pak přišel sám Andrej Babiš. "Ta rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat." Neopomenul dodat, že se to děje ještě dříve, než jako premiér sestaví vládu a ukáže lidem, jak se to má dělat a jak se vším zlým zatočí.

Svět podle Babiše

Nejideálnějším řešením pro celé ANO (což je Andrej Babiš) by bylo, kdyby policie novou žádost do Sněmovny vůbec neposlala. Ostatně jen pár hodin po volbách se tímto směrem zamýšlel i Jaroslav Faltýnek. Pro oba pány by to mělo spoustu nesporných výhod. Mimo jiné i tu, že by odpadlo nechutné tahání o posty v mandátovém a imunitním výboru. ANO se všemožně snažilo získat zde převahu. Aby také ne, když tyto orgány posílají poslancům doporučení k vydání nebo nevydání poslanců k trestnímu stíhání.

Nicméně, aby bylo jasno, je třeba říct jedno. Ať si Andrej Babiš vykřikuje cokoli, ať se opět snaží veřejnost zmást jednoduchými hesly o korupci, prohnilém systému a minulých letech (těch, během kterých přišel ke svým miliardám), tak pláče na špatném hrobečku. Onen systém, který se jmenuje právní stát, nemůže konat jinak. Trestní řád hovoří v tomto případě naprosto jasně, což ví dobře jak pan Babiš, tak pan Faltýnek i další zastánci teorie o hnilobě a jiných biologicko-chemických procesů.

Andrej Babiš, srpen: Je podezřelé, že policie vyšetřuje už dva roky. Koná velmi pomalu.
Andrej Babiš, listopad: Rychlost, s jakou po mě jdou, ukazuje, jak moc se bojí. Policie koná rychle.

Trestní řád hovoří jasně

V trestním řádu se totiž píše, že pokud bylo trestní stíhání přerušeno kvůli dočasné absenci souhlasu oprávněného orgánu (Sněmovny), policie musí žádat Sněmovnu novou znovu bez průtahů, jakmile zákonodárci složí poslanecký slib. Dokonce je možné poslat žádost naprosto totožnou, protože se nezměnila skutková podstata dané věci. Kdyby policie nekonala, může být později popotahována za neodůvodněné průtahy. 

Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Jisté není vůbec nic. Cesta k vydání Babiše s Faltýnkem je velmi dlouhá a trnitá. Největší ostny jsou zřejmě ukryty v paktu ANO - KSČM - SPD. Na druhou stranu je otázkou, jak by komunisté i Okamurovci svým voličům zdůvodnili, že najednou hlasují proti vydání. Obě strany totiž byly v prvním případě stoprocentně pro. Na druhou stranu, opravdu zrovna tyto dva subjekty potřebují něco zdůvodňovat?