Nemám lídra, tak si ho vyrobím: Politici mění trvalé bydliště účelově kvůli komunálním volbám

Bude voličům vadit, že Martin Herman není přímo z Kolína?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nadcházející komunální volby budou velmi důležitým lakmusovým papírkem. Jasně se totiž ukáže, zda Andrej Babiš má na to ovládnout Českou republiku jako celek (jako například relativně nedávno Robert Fico Slovensko), nebo jestli jeho popularita pomalu slábne a dominovat budou jiné subjekty. Bude to samozřejmě o lídrech. Ale kde je vzít, když nejsou úplně "po ruce"? Třeba jim změnit trvalé bydliště a přesunout jako figurky na šachovnici. V pořádku? Nebo vůbec?

"Výroba" komunálního politika je dlouhá a často i velmi bolestivá záležitost. Lidé ve městech i menších obcích reagují okamžitě, dávají svým starostům i zastupitelům hned pocítit, jestli svou práci dělají dobře, nebo špatně. Navíc je na ně mnohem více vidět a jen málo věcí jde ututlat na delší dobu tak jako v rámci celostátní politiky.

Zkrátka není snadné průšvihy nebo podvody okecat nebo lidi uchlácholit sladkými řečmi. Vše se jich týká přímo, mění jejich životy tak nějak za pochodu. Jsou-li tyto změny k horšímu, málokdo si to nechá líbit. Pro žádné politické subjekty to není žádná novinka. Ani pro hnutí ANO, které však zatím v regionech pokulhává. Zatímco po předešlých komunálních volbách to šlo svést (oprávněně) na nezkušenost, teď už to možné nebude. 

Pro ANO jde o palčivý problém

Pravdou také je, že řada známých osobností nebo jinak vlivných lidí nechce mít s Andrejem Babišem nic společného. Jen namátkou mu s nabídkou nejrůznějších postů dali v průběhu času košem rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Ivo Medek, starosta Kyjova František Lukl, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, generál Jiří Šedivý a řada dalších.

Účelová změna trvalého bydliště není pouze specialitou hnutí ANO. Totéž učinil například Jiří Pospíšil (TOP 09), který kandiduje na pražského primátora a ještě před pár měsíci byl zastupitelem Plzně.

Problém lokálních lídrů, kteří hnutí ANO potáhnou na radnice zásadních a vlivných měst, je velmi aktuální a hlavně palčivý. Je třeba řešit ho okamžitě. Někde si piplat politika, na to není čas. Navíc ani s programem to ANO nemá všude zrovna na jedničku s hvězdičkou. Abychom ale nebyli přísní jen na hnutí jednoho muže, s podobným problémem se potýkají prakticky všude. Možná kromě STANu, ti ale mají na lokální politice dlouhodobě založenu svoji existenci, takže to nepřekvapuje. A zase na rozdíl od ANO do Sněmovny proklouzli doslova s odřenýma ušima.

Mělo by to zůstat bez povšimnutí?

Jak tedy získat kvalitního lídra? V Kolíně to ANO vyřešilo tak, že ukázalo na středočeského radního Martina Hermana, který pochází z pár kilometrů vzdálených Ovčár. Kvůli nabídce, která může znamenat další krok vpřed v jeho kariéře, si změnil trvalé bydliště a dnes je obyvatelem Kolína. Nelze ho rozhodně kritizovat za to, že se chce posunout ve své práci dále. Nakonec, mnoho z nás dojíždí do zaměstnání jinam. Ovšem není to u komunálního politika malinko jinak? Neměl by dýchat s městem nebo obcí, kde dlouhodobě žije?

"Když vezmu katastrální mapu, Ovčáry s Kolínem sousedí. Než jsem se stal radním, každý den jsem jezdil do Kolína do práce, vozil tam děti na kroužky, jezdil na úřady, do kina, chodil na tenis, na pivo a tak dále. Prostě klasika, tak to chodí na perifériích větších měst. Troufám si tedy tvrdit, že mě tenhle fakt nijak nediskriminuje a že kolínský život a jeho problémy velmi dobře znám," má jasno Herman.

Že jsme neměli kde brát? Nesmysl!

Po Kolíně se však povídá, že ANO prostě a jednoduše nemělo koho do boje o radnici postavit. Několik významných osobností prý hnutí odmítlo a najednou byl na světě problém. Herman to ale odmítá s tím, že ANO mělo naopak zájemců mnoho. "K výběru jsme přistupovali svědomitě. Chtěli jsme mít jistotu, že všichni naši kandidáti budou bezúhonní, netrestaní atd. Ale také, aby třeba v budoucnu, po svém zvolení, nezačali prosazovat svoje zájmy na úkor našich společných."

Martin Herman
manažer, lídr oblastního sdružení hnutí ANO 2011
- krajský zastupitel a radní pro investice a veřejné zakázky
- "nebojím se ani čerta, takže se do toho pouštím naplno a vlastně se na ten souboj s Vítem Rakušanem těším"

Hnutí se prý poučilo z předešlých komunálních voleb. "Prodělali jsme velmi špatnou zkušenost právě s kandidáty, kteří se do zastupitelstva za nás dostali a nebyli členy ANO. Ti totiž nebyli minulým oblastním vedením řádně prověřeni, byli vybíráni spíše podle počtu hlasů, které získali v minulých volbách, a podle titulů v duchu hesla, které mnohde stále platí: Vraž tam doktora, pacienti si ho zvolí! Hnutí tenkrát nemělo žádné zkušenosti, takže to ani nikomu nelze vyčítat, ale teď už jsme prostě opatrní," vysvětlil Herman.

Soudit lídra hnutí ANO v Kolíně nemá v žádném případě smysl. Bylo by to nespravedlivé, protože není první, ani poslední. Každý volič by si však měl dobře rozmyslet, komu svůj hlas hází a jak moc mu (ne)vadí, že politik případně není přímo z města, ve kterém kandiduje. Odvolávat se na morálku by zřejmě nemělo smysl...v Česku za vlády trestně stíhaného premiéra by to spíš vedlo k posměšnému ťukání na čelo.

ANKETA POLITIKŮ

Přijde vám vhodné, aby komunální politik kandidoval mimo místo, kde žije, a měnil si kvůli tomu trvalé bydliště?

  • Josef Pátek, starosta Čelákovic: Komunální politik má kandidovat tam, kde nejlépe prospívá své obci. Avšak účelově k tomu měnit trvalé bydliště není vhodné.
  • Martin Kupka, starosta Líbeznice: Důležité je, aby znal dobře problémy a potřeby místa, kde kandiduje. A žil s lidmi, pro které chce pracovat. To nesmí být formální záležitost. Pokud je změna bydliště jen účelová věc, volič to zejména v malých místech jistě rozliší a náležitě se s tím při volbách vypořádá.
  • Věslav Michalik, starosta Dolních Břežan: Pak nejde o komunálního politika. Protože komunální je od komunity, tedy společenství lidí. A nemohu být součástí komunity někde, kde nežiji.
  • Daniela Javorčeková, starostka Buštěhradu: Myslím si, že komunální politik by měl kandidovat tam, kde žije, kde to zná a kde znají lidé jeho. Pak je totiž určitá záruka, že budou lidé vybírat politiky podle jejich kvalit.
  • Norbert Hlaváček, starosta Jenštejna: Nepřijde. Pokud v místě nějaký čas prokazatelně nežil. Pokud o něm nic neví a nezná místní komunitu a vesnici, pak mi to přijde jako účelové a proti smyslu slova "komunální".
  • Petr Vychodil, starosta Králova Dvora: Když to trochu přeženu, tak je to podvod na voliče a otázka je, co k tomu danou osobu vede.
  • Radka Vladyková, starostka Jesenice: Komunální politik musí znát svojí obec, svoje město, musí ho mít zažité na vlastní kůži, aby mohl vnímat potřeby města i jeho obyvatel. Každý by měl kandidovat tam, kde žije, jinak je jeho přínos minimální.
Babiš není mesiáš, ale spoluviník. Na klientech H-Systému bude chtít vyhrát komunální volby. Více čtěte zde.