Dotace pro Babiše i Tomana, Prymulovy tajné podmínky a Hamáčkův záhadný zachránce národa

Budou z nich kámoši jak hrom?
 

Když si myslíte, že jste zralí na Chocholouška, nezapomeňte, že vás halí rouška. Babiš, Vojtěch, Prymula, to je naše velká rodina. Občas jim to ujede, pobavit ale nikdo jiný lépe nesvede. Snad ještě paní Schillerová, ale to už je jiná kapitola. Podívejme se na věci S NADHLEDEM, co když už s nimi dlouho nebudem?

  • Ministryně financí Alena Schillerová se neúčastnila ani jedné videokonference ministrů financí Evropské unie, kteří projednávali dopad koronavirové krize. Podle Hospodářských novin je hlavním důvodem její slabá angličtina. Ministryně to odmítá s tím, že v Bruselu jedná zásadně bez tlumočníka. Takže pan premiér Babiš je možná v problémech kvůli dotacím pro Agrofert nevinně. To si možná jen paní ministryně bez tlumočníka vyložila věci po svém...
  • Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula oznámil svůj záměr ve funkci skončit, prý rovnou na konci tohoto měsíce. Chtěl by působit v soukromém sektoru. Což má samozřejmě logiku, žádné kamery, více peněz a tak dále. Hlavní epidemiolog si klade dvě podmínky, při jejichž splnění ve funkci zůstane. Jsou zatím tajné, podle našich informací však jde o to, že bude mít každý den na stole čerstvé květiny a dostane bič na neposlušné politiky. Anebo je to vlastně celé habaďůra, protože pan profesor se zapojí do spolupráce s jakousi firmou ze svěřenských fondů pana premiéra?
  • Celostátní testování na COVID-19 prozradilo, že protilátky má promile Čechů. Jihočeský kraj si však pořídil testy z Německa a provedl vlastní šetření. Z předběžných výsledků vyplývá, že více než pět procent testovaných nemoc prodělalo, aniž by to vůbec vědělo. Takže tady něco nesedí. Možná to, že státní testy byly dělané na levných testech, kdežto Jihočeši si pořídili dražší, které měřily i takzvanou buněčnou imunitu. Odhalily tak i bezpříznakové případy. Co na to říct? Snad jen, že to vlastně ani nikoho nepřekvapuje.
  • Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov do Česka vzkázal, že sochu maršála Koněva vrátíme tam, kde byla. Lavrov se odvolával na závazky plynoucí z česko-ruské smlouvy z roku 1993. Čeští diplomaté podle něj budou muset „velice vážně vysvětlovat, jak se chystají situaci napravit“. No, jisté řešení by tu bylo. Vzít sochu a narvat ji panu Lavrovovi...na zahrádku místo trpaslíka.
  • Na konci března vláda schválila, že miliardami podpoří malé a střední zemědělce, které samozřejmě také zasáhla pandemie koronaviru a restriktivní opatření. Na tiskové konferenci to tehdy oznámila Alena Schillerová, ministr zemědělství Toman i premiér Babiš chyběli. Dobře věděli proč, stejně jako to, že se neúčastnili vládní debaty na toto téma. Následné schválení plánu usnadňuje podporu větším zemědělským a potravinářským firmám, kam spadají i firmy holdingu Agrofert či společnosti Agrotrade, kterou vede bratr ministra zemědělství Zdeněk Toman. A tak dobře si to chlapci dávají, velmi dobře...
  • Ministr vnitra Jan Hamáček prohlásil, že Česko před italským koronavirovým scénářem zachránil jediný muž, jakýsi odborník. Tomuto pánovi tedy zřejmě vděčíme za své životy, světový mír, dostatek toaletního papíru a tak dále. Podle informací webu Echo24 by to mohl být docent Tomáš Kára, kardiolog z brněnské nemocnice u svaté Anny. Senátor za ČSSD Jan Žaloudík se o něm vyjádřil všelijak, například ve smyslu, že v mnoha případech šlo o bílého koně, byť je to jinak v jádru dobrý člověk. „Jestli docent Kára skutečně radí krizovému štábu ve věcech epidemie, kdybych mohl, emigruju. Ale to nám taky zakázali. Nevím teď, co mám se sebou udělat,“ dodal Žaloudík. Tak už konečně vynalezněte ten teleport!
  • Je výborné si i na nepříjemných věcech najít pozitiva. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si to pěkné najde i na současné pandemii koronaviru. Podle něj je skvělé, že se Češi naučili pořádně mýt ruce a nosit roušky. Až přijde druhá vlna pandemie, tak se to podle něj bude hodit. Jelikož nás čtou i děti, raději nebudeme psát, jakých slov se ministr dočkal od diskutujících na sociálních sítích. 

KAM DÁL: Syndrom třeseného dítěte může znamenat i smrt miminka. Na začátku je přitom jen jeho pláč.

Váš příspěvek pomůže rozvíjet nezávislou žurnalistiku.