Kdy Feri mlží a kdy říká pravdu? Expert na komunikaci rozebral jeho chování u soudu

V květnu 2021 Dominik Feri rezignoval na poslanecký mandát v souvislosti s obviněním ze sexuálního obtěžování a opustil politiku s plánem bránit se nařčením soudní cestou
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   analýza

Bývalý politik Dominik Feri má za sebou dvě stání u soudu. Obžaloba ho viní ze dvou dokonaných znásilnění a jednoho pokusu o něj. Feri to odmítá s tím, že se ničeho nedopustil. Podle experta na komunikační dovednosti Petra Vojnara zvolil jasnou strategii „mě nedostanete“. Více odborník vysvětlil pro Čtidoma.cz.

Feri ještě před výslechem odhalil jména údajných obětí. Podle jejich advokátky Adély Hořejší jde o klasický projev zastrašování. Řekla to webu irozhlas.cz s tím, že exposlanec chce vyvolat dojem, že se mladé ženy stanou předmětem veřejného hodnocení.

Zhnusený a arogantní výraz

Expert na komunikační dovednosti Petr Vojnar si všiml jeho mimiky, která je nekonzistentní. „Přizpůsobuje ji dle druhu konkrétní otázky. Lze vyčíst, kdy spíše mluví pravdu a kdy se naopak snaží reálný stav věcí, okolností nebo činů zamlžovat.“ Feri se zároveň podle odborníka snaží vypadat nad věcí a sebevědomě. „Mluví hyperkorektně, souvisle, sebejistě. Oblečen je stylově až švihácky či lehce „mafiánsky“. Chůzi a postoj má pevný,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz Vojnar.

Chování Feriho je očima odborníka slušné až lehce podbízivé. „Ovšem jeho rétorika je směrem k údajným obětem neskrývaně a transparentně útočná.“ Podle Vojnara z toho lze vyvodit, že se někdejší politik snaží působit protřelým, jistým a falešně slušným dojmem, který má jasně signalizovat – mě nedostanete! „V momentech, kdy se zmiňuje o údajných obětech svých činů, je v obličejové mimice vidět ‚Co jste si to ke mně dovolili‘ a ‚Já vám ukážu, kdo jsem‘.“

Jeho výraz má podle experta náznaky zhnusenosti, falešné pobavenosti i arogance. „To má symbolizovat jeho sebevnímanou nadřazenost nad údajnými oběťmi. Problém s mimikou je ale ten, že ta si jede „vlastní ligu“. To znamená, že nezávisle na naší vůli fungují mikrosvaly, které zrcadlí momentální rozložení člověka i míru jeho stresu,“ doplňuje Vojnar s tím, že hyperkorektní rétorika většinou maskuje obavu z vlastních kvalit a strach z křehkosti situace.

Petr Vojnar je specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor. Ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou. Přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA – akademie sebevědomého řečníka. Mezi jeho klienty patří mimo jiné firmy, top manažeři, ředitelé firem, profesionálové z médií, politici či prezidentští kandidáti.

Dva talenti, dva příběhy

Kauza Feriho není ve světě nic neobvyklého. Stačí si vzpomenout například na fotbalistu Manchesteru United Masona Greenwooda, který byl podle BBC obviněn ze znásilnění, nátlakového chování a napadení své přítelkyně loni na podzim. Patřil přitom k největším talentům anglického fotbalu. Feri zase platil za politickou kometu, jeho fanoušci ho viděli ve funkci premiéra, možná i na Hradě. Byl nejmladším poslancem v historii České republiky a pravděpodobně by svůj mandát obhájil.

Oba muži stanuli za své údajné činy před soudem. Zásadní rozdíl je ale v přístupu obou obviněných. Fotbalista během líčení působil skromně, Feri je přesný opak. Na začátku února pak přišel zvrat, když byl Mason zproštěn obžaloby. Podle Britské královské prokuratury klíčoví svědkové svá obvinění stáhli. Zároveň se objevily nové informace, které prakticky vylučují Greenwoodovo odsouzení.  

Zdroje: redakce, Petr Vojnar, irozhlas, BBC

KAM DÁL: Kauzy sexuálního násilí nejsou jen Feri a Trávníček. Pohled na to, co jde ještě akceptovat, se mění. Lze znásilnit i muže?