Máte rakovinu, řekla jí na pláži neznámá žena. Tanečnici tím zřejmě zachránila život

Podezření na rakovinu kůže nepodceňujte, návštěva lékaře je důležitá
  |   zajímavost

Užívala si dovolenou na Filipínách a všechno bylo zalité sluncem. Ovšem až do chvíle, kdy jí neznámá žena řekla, že by měla zajít k lékaři, protože se jí nelíbí tmavá skvrna na jejím koleni. Taneční instruktorka ze Stocksfieldu v Northumberlandu v Anglii Molly Gray to napřed považovala na nepovedený žert. Budoucnost však ukázala, že to legrace rozhodně není, napsal Chronicle Live.

Představte si situaci, že se koupete, opalujete a s partnerem si užíváte zaslouženou dovolenou v ráji. Najednou k vám přijde žena, kterou jste v životě neviděli, a řekne vám, že máte rakovinu. „Nejprve jsem o ničem takovém nechtěla ani slyšet. Myslela jsem si, že to je nějaký vtip nebo co,“ vzpomíná devětadvacetiletá žena.

Zjistila, že může umřít

Podle ní však byla žena docela přesvědčivá a také Molly podvědomě cítila, že s ní není něco v pořádku. Když se s naléháním přidal i její manžel Steven, bylo rozhodnuto. Opravdu šla k lékaři a ukázala mu tmavou skvrnu na koleni.

„Hned mě poslal na testy s tím, že to může být rakovina. Bohužel se to za pár dní potvrdilo,“ vysvětluje Molly pro Chronicle Live. Psal se srpen 2020 a Molly se život obrátil vzhůru nohama. Všechno se změnilo. Najednou jsem zjistila, že mohu umřít, že je to velmi reálné. Diagnostikovali mi melanom ve stadiu 1b.“

Rakovinu objevila včas

Jejím štěstím v neštěstí bylo, že rakovina byla diagnostikována včas a nestihla se rozšířit. Právě včasná diagnostika je často problém, Česká republika není výjimkou. „U nás se bohužel stále nedaří zakořenit důležitost absolvování preventivních prohlídek, které by toto onemocnění pomohly eliminovat,“ řekla našemu webu před časem estetická dermatoložka MUDr. Petra Samková. „Nejčastěji se nádor vytvoří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce, jindy se existující neškodné mateřské znaménko barevně a tvarově změní na melanom,“ doplnila.

Molly podstoupila chirurgický zákrok a lékaři jí odstranili nádor z kolena a dvě lymfatické uzliny v rozkroku. Tím se snížila možnost recidivy. „Vím, že jsem k melanomu náchylnější. Budu si muset dávat pozor. Ale žiju,“ radovala se Molly.

Po dobu pěti let musí chodit každé tři měsíce na kontroly a bez ohledu na počasí si tělo maže opalovacím krémem, přímému slunci se víceméně vyhýbá. „Tento druh rakoviny není pochopen. Lidé si myslí, že ho máte v sobě, že jeho vznik nemůžete ovlivnit. Opak je však pravdou,“ varuje všechny Molly.

Jak by to dopadlo bez cizinky?

Britka se po své zkušenosti zapojila do osvěty i charity. Během chvíle vybrala 1 600 liber pro společnost Melanoma UK. „Vaše kůže je vaším největším orgánem, je doslova všude. Berte nebezpečí vážně, je to velmi důležité.“

Molly měla obrovské štěstí, že si ji na Filipínách "vybrala" neznámá cizinka. Nebýt jí, dost možná už by tu nebyla. Dobře ví, že jí vděčí za mnohé, možná i za život.

Zdroj: Chronicle Live

KAM DÁL: Rakovinu tlustého střeva dokážeme odhalit díky stolici. MUDr. Kratochvíl popisuje příznaky.