Osada 2 vznikala, když si Kolečko přehazoval Vignerovou s Nesvačilovou. Je to vidět

Druhou řadu Osady psal Petr Kolečko v těžkém životním období
Zobrazit fotogalerii (8)
  |   zajímavost

Tady bude pohoda, i kdyby nás to mělo stát život, zní motto druhé řady populárního seriálu Osada. Jenže diváci zas tolik nadšení nejsou. Těžko říct, zda je to záměr, nebo souhra neuvěřitelných náhod. Ale vzhledem k tomu, že scenárista Petr Kolečko, který za příběhem chatařů stojí, prožíval v době psaní nových dílů bouřlivé období, není divu, že se hlavním postavám tentokrát zase tolik nedaří.

„Je vždy trochu náročné se do projektů vracet, protože než se vyhodnotí, že první série byla úspěšná, tak uplynou třeba dva roky a člověk už je myšlenkami jinde. Proto jsme s Janem Prušinovským nedělali ani pokračování Čtvrté hvězdy, ani Trpaslíka. Tady jsme ale nakonec našli cestu, jak se znovu pobavit,“ říká Petr Kolečko o nové řadě Osady. Ale opravdu se diváci u televizních obrazovek baví?

Franěk a jeho tajemné repliky

V nedávném díle záletný Franěk, kterého hraje Stanislav Majer, použil repliky, které jako by byly z Kolečkova života. Všichni mají ještě v živé paměti, když se marně rozhodoval mezi herečkou Denisou Nesvačilovou, která teď zamířila do seriálu ZOO, a modelkou Anetou Vignerovou. Franěk například prohlásil: „Vztah není o tom toho druhého vlastnit. Člověk ve své podstatě není monogamní. My opravdu nejsme labutě!“ Zatímco Franěk tráví víkendy s Lucií, kterou hraje Ivana Chýlková, týdny tráví s krásnou Gabikou, kterou si zahrála Kristina Svarinská. 

„Vy říkáte nevěra? Já říkám láska všem!“ říká Franěk. A Lucie mu k tomu sekunduje, než zjistí, že se jí to týká také: „Pořád lepší, než lhát, žárlit a podvádět. Je fascinující, jak ta polyamorie ve vztahových vzorcích funguje. Má to fakt něco do sebe.“ Scenárista Petr Kolečko se během psaní a následného natáčení stačil čtyřikrát zamilovat, třikrát rozejít a jednou oženit. Není proto divu, že druhá série Osady je mnohem více o vztazích.

Místo psaní milostné pletky?

„Nerad bych prozrazoval, ale bude mít svoje pohnutky. Jeho důvody jsou vždycky ze stejné oblasti, což jsou ženy,“ říká Kolečko o Fraňkovi. Režisér Radek Bajgar je ale na výraznou postavu o něco přísnější. „Myslím si, že úplně mimořádný výkon odvedl Standa Majer v roli Fraňka. To je role, která je vážně těžká, protože Franěk je mimořádný debil, skoro to nejde obhájit, ale Standovi se to podařilo,“ říká.

Přesto pro Petra Kolečka zřejmě nebylo vůbec snadné nových deset dílů napsat. Česká televize jich chtěla třináct, scenárista přislíbil jen osm. „Sice jsem mu odpověděl – dobře Petře, ale Česká chce třináct. Nicméně skončili jsme na deseti dílech,“ vylíčil složitou spolupráci filmový producent Petr Erben s dovětkem: „Vlastně jsme byli rádi, že je Petr byl vůbec schopný napsat.“

Na scenáristovi tak rychle ulpělo podezření, že místo pečlivé práce pendloval mezi Nesvačilovou a Vignerovou. To ale Kolečko rychle vyvrátil. Podle něj nechtěl napsat tolik dílů na úkor kvality. „Je lepší mít rozum v hrsti a nemít velký oči, aby to pak nebylo blbý,“ říká. Nejenže se režisér Radek Bajgar bál, že to vůbec nebude včas, navíc Kolečko opakovaně ve scénáři zapomínal na kovboje Tonyho Keyhosse, a tak se objeví až ve druhé polovině.

Další zajímavosti z natáčení

  • Režisér Radek Bajgar přespával během natáčení ve svém obytném voze jednak proto, že se mu tam líbilo, a také aby ušetřil čas strávený dojížděním. Zřejmě vytvořil rekord v kempování na jednom místě, když během dvou sezon strávil v osadě více než dvě stě nocí.
  • Hned za letadla se intenzitou hluku zařadily žáby, které pravidelně začínaly kvákat vždy po povelu „akce“.
  • Radek Holub si v první řadě vyřezal náčelnickou hůl. Rekvizitáři ji po dvou letech našli a dali mu ji i do Osady 2.
  • Během natáčení obrazu v chatě Srovnalových pokácela vichřice před očima štábu devět obrovských stromů.
  • Chaty ve fiktivní osadě Záhoří byly postaveny pro účely natáčení, ale architektovi se tak povedly, že o ně byl veliký zájem na realitním trhu. Oblast nižborských rybníků je ale chráněná, a tak bylo místo vzorně revitalizováno a navráceno přírodě.
  • Během druhé sezony neumožňoval hluk letadel startujících z Ruzyně natáčet téměř 35 % času. V první sezoně byl covid, takže to bylo lepší.
  • Petra Nesvačilová nepřibrala kvůli druhé sezóně – během natáčení byla těhotná s dcerou Jasmínou Rikkou, která se narodila loni v říjnu. Ke konci natáčení už to pro ni nebylo jednoduché. Její seriálový partner Radek Holub přes covid také slušně přibral. Když spolu jednou seděli na lavičce během pauzy v natáčení, naklonila se k němu a řekla: „Lásečko, my jsme to řeznictví neměli kupovat...“
  • Denisa Nesvačilová, se kterou Kolečko na střídačku randil během psaní scénáře, je sestřenicí Petry Nesvačilové, která hraje Rubalovou.

Dnes čeká diváky pátý díl, ve kterém se Helena vrátí do Záhoří i s milencem a Milan v tu chvíli ztratí víru. Rozboří zeď nářků a rozpůlí jejich chatu. Takový je plán. Jenže v základech najde dělostřelecký granát z druhé světové války. Vztahy v osadě nemohou být výbušnější.

Zdroj: redakce, Česká televize, ahaonline.cz, expres.cz, Facebook

KAM DÁL: Zlatá labuť eskaluje, diváci mají jasno: Manželka Grubera je židovka, a to bude Irenino eso.