Pulp Fiction málem zakázali. Mohly za to dvě dnes legendární scény

Film Pulp Fiction obdržel sedm nominací na Oscara, proměnil ale jen jedinou, Tarantino spolu s Rogerem Avarym získali Oscara za nejlepší původní scénář
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Kdo neviděl Pulp Fiction: Historky z podsvětí, jako kdyby nebyl. Režisér Quentin Tarantino představil světu dílo, které se stalo filmovou klasikou. Při premiéře v USA to však neměl vůbec lehké. Dokonce hrozilo, že tento snímek kvůli explicitnímu napětí stáhnou z kin. Nicméně, když si dnes zapnete Netflix, tento kultovní snímek stále patří k nejsledovanějším.

Pulp Fiction nabízí unikátní podívanou hned z několika důvodů. Režisér a scenárista Quentin Tarantino potvrdil svůj talent po úspěšném debutu Gauneři a hned několik herců díky tomuto snímku znovu nastartovalo kariéru. Jednou z hlavních postav se zde stal i John Travolta

Ten po slavných osmdesátých letech pomalu upadal v zapomnění, ale postava mafiána Vincenta Vegy ho nakopla zpět mezi největší hvězdy Hollywoodu. Úspěch však nebyl samozřejmostí. Jaké problémy zpočátku musel Tarantino vysvětlovat? 

Smrt v kině

Je to paradox. Americké filmy jsou plné násilí a smrti. Akční bijáky, kde padají mrtvoly snad každou vteřinu, byly u diváků vždy vítané, ale v Pulp Fiction přišel problém. Byť na plátně umře minimum postav, ztvárnění těchto okamžiků je poněkud sugestivnější. 

Kromě slavné scény, kdy právě Vincent Vega omylem prostřelí hlavu svému spolucestujícímu, se v příběhu slavného filmu odehrává ještě jedna dramatická situace, která nejednoho diváka zvedla ze židle. 

Když se Mia Wallace předávkuje heroinem, musí dostat silnou dávku léku přímo do srdce. Naturalistická scéna způsobila v nejednom v kině v USA při premiérovém představení pořádné problémy. Nejznámější je případ diváka, který dostal při sledování této scény dokonce srdeční záchvat. 

Byla to kampaň

Tento incident stál na začátku nesmyslné kampaně, která měla film vyprovodit z kin. K tomu však nakonec nedošlo a z Pulp Fiction se stala kultovní legenda plná citátů, které přežívají desetiletí. Originální podívanou režiséra Quentina Tarantina ve struktuře několika zábavných povídek můžete vidět hned několikrát. Americký režisér tímto projektem potvrdil svůj talent a následovala řada dalších snímků, jako jsou Kill Bill či Osm hrozných. 

Zdroje: newyorker.com. wordpress.com, history.com, csfd.cz

KAM DÁL: Legendární Samuel L. Jackson má vážné zdravotní problémy. Pere se s tím statečně.