Tyhle znaky prozrazují genialitu. Máte je také?

Co všechno ukazuje na vysokou inteligenci? Mnohé znaky bohužel přehlížíme
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Jste vy nebo vaše děti geniální? Na to může být více názorů, ale některé vlastnosti přece jen většinu nadanějších lidí spojují. Je dobré je znát, možná se týkají právě vaší rodiny. Co máte společného s Einsteinem nebo třeba Eltonem Muskem? Možná víc, než si myslíte. 

Většina z nás by si přála v životě dokázat něco významného, ale málokomu se to povede. Někdo k tomu nemá podmínky, jiný příležitosti a další je zkrátka předurčen k běžnému životu. Přesto ale není vyloučeno, že právě ve vás nebo ve vašich dětech dříme génius a čeká jen na své probuzení. Jakým známkám bychom tedy měli věnovat pozornost? 

Co cítí druzí? 

S vyšší inteligencí jde většinou ruku v ruce schopnost vcítit se do pocitů a pohnutek druhých lidí, tedy takzvaná empatie (i když to nemusí být pravidlem). Tahle schopnost dává lidem možnost odhalit o druhých víc, než sami o sobě říkají, a přijímat jejich nálady, radosti nebo starosti. A co si budeme říkat, taková schopnost se může dobře hodit při nejrůznějších vyjednáváních, kdy je potřeba se dobrat úspěchu. 

Čas na sebe

Jste spíš samotářští, než abyste se jen přemisťovali z oslavy na oslavu? Pokud potřebujete trávit více času jen sami se sebou a svými myšlenkami, pak se také může jednat o jeden ze znaků vyšší inteligence. Nejste zkrátka nespolečenští, jen si váš mozek potřebuje utřídit všechny myšlenky hezky v klidu a tichu domova nebo pusté přírody. Nebraňte se tomu a nedejte na tlak okolí. Může se to zúročit v budoucím životě. 

Víte, za co stojíte? 

Hranice mezi zdravým a přehnaným sebevědomím je někdy velmi křehká a těžko postřehnutelná. Přesto výjimečně inteligentní lidé dobře vědí, jaká je jejich hodnota a jsou si vědomi sami sebe. Někdo to může nazývat sebestředností, jiný nabubřelostí, ale pokud se sebevědomí udrží ve zdravých hranicích a nepřeroste ve vzývání svého vlastního já, jste na dobré cestě. 

Nové informace dnes a denně

Tohle bývá hlavně problém školou povinných inteligentních dětí. Zatímco ty ostatní se snaží vyvléknout z jakékoliv hodiny, kde by se musely něco učit, ty nejnadanější touží po stále nových informacích. Je pravdou, že takové spolužáky většinová dětská populace příliš nemiluje, ale do budoucna je to dobrý základ. Možná se z docela obyčejného „šprta“ jednou stane světově uznávaný vědec. 

Drobnosti kolem vás

Zatímco si vaši kolegové ničeho nevšimli, vy možná dobře víte, že ta halenka, kterou měla kolegyně dnes v práci, byla modrá se světlejšími nitkami. Také si pamatujete, že na stole ležela kovová propiska, že po Vltavě proplul parník, zatímco jste obědvali na náplavce. Pamatujete si, co říkal šéf na poradě nebo učitel ve škole, aniž byste se na jeho projev hluboce soustředili. Vaši kolegové nic z toho nezaregistrovali, nebo si to jejich mozek neuložil. Jsou prostě „jen“ normální, zatímco vaše mysl pracuje na plné obrátky a ještě trochu nad plán. 

Pohyb není problém

Jak jste na tom s tancem? Možná se to zdá jako banalita, ale dokonce i pohybová paměť je důležitou součástí inteligence. Pokud jste schopni si snadno zapamatovat pohyby, které neopakujete tak často, jako jsou třeba právě taneční kroky nebo postup při řešení nového rébusu, můžete zbystřit. Vaše mysl je nastavena velmi dobře. 

Změna je život

Svět kolem se neustále mění a nám nezbývá nic jiného, než se tomu dnes a denně přizpůsobovat. Jak jste na tom s přijímáním nových a nepředvídaných situací? Jistě – často to není nic příjemného, ale pokud váš mozek takové situace dokáže správně vyhodnotit a vyrovnat se s nimi bez větších problémů, máte v životě zase o jednu velkou starost méně a zjevně také o několik bodů na stupnici inteligence více. 

Klid a kontrola emocí

Klid, zvládání vlastních emocí a dobré vztahy nejen v rodině, ale i mezi známými. Někteří z nás se snad nikdy s nikým nepohádali, jiní zase ze sporů nevycházejí. Věřte, že pokud patříte k té první skupině, pro kterou není mírové řešení složitějších mezilidských vztahů ničím nemožným, máte předpoklady s takovouto lehkostí řešit i další problémy v jiných oblastech. Třeba jste jen dosud neobjevený génius. 

Věčné „co kdyby“

Vaši přátelé se bezstarostně vrhají do podnikání a nepřipouštějí si, že by to mohlo dopadnout i jinak než dobře, ale vám se v hlavě pořád honí nějaké „co kdyby“? Pravděpodobně nejste žádní ustrašení slaboši, ale naopak zodpovědní lidé s dobrou schopností vnímat život a jednotlivé jeho situace komplexně z více úhlů. Nejde jen o přání a odhodlání, ve hře je spousta dalších proměnných, a to si velmi dobře uvědomujete. 

Kočka je výhra

A nakonec: máte rádi zvířata? Odpověď „ano“ je za jeden pomyslný bod. Budeme ale pokračovat. Pokud alespoň jedno zvíře také doma chováte, můžete si udělat další čárku k dobru a pozor – pokud dokonce preferujete kočky před psy, jste téměř u cíle své cesty za výjimečností. Proč? Protože k tomu, abyste milovali kočku, jen těžko ovladatelnou bytost, musíte mít právě tu zdravou míru sebevědomí, jež vám umožní snést vedle sebe sebevědomé a svébytné zvíře, které necítí potřebu dávat vám všemožně najevo svoji lásku a závislost. 

Poznali jste se, nebo máte v některých bodech ještě mezery? Pokud stále něco tak docela nesedí, není potřeba zoufat, i v tomto ohledu se může člověk po celý život vyvíjet. 

Zdroj: redakce, healthline.com, spring.org, cognitiontoday.com

KAM DÁL: Malé dítě se bez problémů naučí dva jazyky, když mu to rodiče umožní.